Pericolul transmis de virusuri. Atenție ficatul.

Trei dintre hepatitele virale se cronicizează într-o proporție mare. Infecția cronică cu virusul hepatitei B și C reprezintă o problemă de sănătate publică în întreaga lume.

Datorită măsurilor de educație medicală (campanii de conștientizare a pericolului) și datorită reglementărilor sanitare, în ultimii ani s-a restrâns destul de mult posibilitatea de răspândire a bolii, dar pericolul nu a dispărut.

Ce sunt hepatitele virale?

Hepatitele virale sunt un grup de boli caracterizate prin inflamarea țesutului hepatic (a ficatului) având drept cauză o infecție virală.

Hepatitele virale sunt de mai multe feluri, în funcție de virusul care le produce. De aceea ele au fost notate de la A la E. Aceeași denumire primind și virului responsabil de boală: A, B, C, D și E.

- Articolul continua mai jos-

Citeste și: Hepatita C – Ai peste 50 de ani? S-ar putea să fii bolnav. Fă urgent un test VHC!

Două dintre hepatitele virale sunt predominant acute

Hepatita virală tip A se transmite pe cale digestivă (prin apă infestată, mâini murdare, materii fecale) și are un tablou de boală zgomotos și acut. Febră, vărsături, colorarea tegumentelor (pielii) în galben, oboseală intensă. Odată trecut prin boală, pacientul primește imunitate pentru tot restul vieții, iar cronicizarea este foarte rară.

Hepatita de tip E se transmite preponderent pe cale hidrică (apa infectată). Este periculoasă mai ales la femeile însărcinate, de aceea se recomandă atenție sporită la sursa de apă. De regulă nu se cronicizează, dar imunitatea dobândită nu este pentru toată viața.

Trei dintre hepatitele virale se cronicizează într-o proporție mare

Tipuri B, C și D de hepatite viralepot trece neobservate in faza acută, dar ele se cronicizează într-o proporție mare și, în timp hepatita cronică poate evolua, în absența tratamentului adecvat, dar uneori chiar în ciuda acestuia către insuficiență hepatică, în cazul hepatitei tip B, accentuată de asocierea cu virusul D, către insuficiență hepatică, ciroză sau chiar cancer hepatic, în cazul hepatitei tip C.

Virusurile B, C și D se transmit prin sânge. Ca să iei boala trebuie să vii în contact cu sângele unui bolnav. Transfuziile de sânge neverificate, instrumentarul incomplet sau incorect sterilizat de la manichiuristă, stomatologie, contactul sexual neprotejat, folosirea aceluiași ac pentru administrarea unor substanțe sunt tot atâtea posibile căi de infectare.

Hepatitele virale – Ce putem face ca să ne protejăm ficatul

Citeste și: Prof. Dr. Dan Dumitrașcu – Posibilități de tratament în bolile ficatului (VIDEO)

- Articolul continua mai jos-
Trebuie să luăm toate măsurile pentru prevenirea infectării virale și să verificăm sănătatea ficatului periodic.

Să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun. Să mergem pentru orice activitate cu potențial de infectare (manichiură, tatuaje, stomatologie și altele) doar în locații sigure, curate, specializate în activitatea respectivă. Să facem sex ocazional numai protejat.

Hepatitele virale – Vaccinul este singura metodă care asigură protecție împotriva bolii

Vaccinuri se fac pentru protecția pentru hepatita B și C pentru că hepatita de tip D produce hepatită cronică doar dacă există în asociere cu hepatita de tip B.

Deși cele două virusuri  (B și C) sunt diferite ca mod de acțiune și tratament, ambele duc la o evoluție nefastă în multe cazuri, de aceea este atât de importantă conștientizarea publicului larg despre riscul acestei patologii.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari