fbpx
Acasă Ştiri Medicale Asistentele vor fi instruite pentru îngrijirea pacienților operați de cancer de colon

Asistentele vor fi instruite pentru îngrijirea pacienților operați de cancer de colon

Asistentele medicale vor fi pregătite în cadrul unui program de educare și informare pentru a oferi o îngrijire specializată și corectă pacienților operați de cancer de colon.

“Prin programul ‘Stomacare’ ne propunem să creăm un corp al asistentelor profesioniste cu competenţe în stomaterapie, care să constituie nucleul îngrijirii profesioniste a pacienţilor care au trecut printr-o rezecţie de intestin şi scoaterea acestuia la piele, în urma unui cancer de colon sau boli inflamatorii intestinale şi sunt nevoiţi să trăiască cu o stomă. Un alt aspect extrem de important al acestui program este faptul că, timp de un an de zile, 5.000 de pacienţi vor fi incluşi într-un studiu de viaţă, iar la final vom avea informaţii clare despre cum vom putea trece la următorul nivel în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii vieţii lor”, a declarat managerul de proiect, Andra Stoian, citată într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

60 de asistente din 30 de unități medicale care lucrează cu pacienți ce au fost operați de cancer de colon vor beneficia de pregătire specializată. Programul este creditat de  Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

În România nu există specializarea de stomaterapeut, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, această specializare este întâlnită în peste 20 de ţări.

Articolul continua mai jos

Numărul cazurilor de cancer de colon înregistrate în România s-a triplat în ultimii 25 de ani. În fiecare an să fie operaţi de cancer de colon aproximativ 10.000 de pacienţi noi.

“În România, şase din zece pacienţi cu colostomie ajung ca, la două – trei săptămâni de la spitalizare, să aibă iritaţii şi inflamaţii asupra stomei, ceea ce duce la scăderea calităţii vieţii, izolare socială şi dificultăţi foarte mari în readaptarea la viaţa de zi cu zi. Aceeaşi problemă este întâlnită şi la nouă din zece pacienţi cu ileostomie. În acest context, programul ‘Stomacare’ este primul proiect de educare şi informare în vederea îngrijirii stomelor şi a creşterii calităţii vieţii pacientului stomizat şi are ca scop pregătirea asistentelor pentru a oferi o îngrijire specializată şi corectă pacienţilor cu stoma”, menţionează sursa citată.

Programul va fi lansat în 22 – 23 februarie, când va avea loc primul curs de pregătire destinat asistentelor care lucrează cel mai des cu pacienţi operaţi cu stoma.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,929FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Diabetul zaharat de tip 1 – Ce este, simptome, complicații, tratament

Ce este Diabetul zaharat de tip 1? Diabetul zahar de tip 1...

Accident vascular cerebral (AVC) – Simptome, tratament și recuperare

Accident vascular cerebral (AVC) - Definiție și clasificare Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebrovascular reprezintă...

Mușcătura de viperă – cum o recunoaștem, simptome, primul ajutor

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare a lansat o campanie de prevenire adresată...

Poliartrita reumatoidă – Cauze, simptome, diagnostic, tratament

Ce înseamnă poliartrita reumatoidă? Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună în care sistemul imunitar...

Cancer la ficat: consumul de cafea reduce riscul la jumătate

Conform unui nou studiu, o cană de cafea, dimineața, ar putea reduce la jumătate...

Ce este hipertensiunea arterială

Ce este hipertensiunea arterială - Hipertensiunea arterială reprezintă o problemă majoră de sănătate publică...