fbpx
Acasă Ştiri Medicale România nu poate asigura îngrijirea paliativă pentru bolnavii incurabili

România nu poate asigura îngrijirea paliativă pentru bolnavii incurabili

România nu are centre și medici specialiști care să asigure îngrijirea paliativă. În aproape jumătate din județele țării astfel de servicii nu există. Ministerul Sănătății a realizat raportul “Evaluarea serviciilor de îngrijire paliativă din România” solicitat de Banca Mondială din care se poate observa cât de deficitar este acest serviciu în țara noastră.

172.663 de pacienți din România au nevoie în fiecare an de îngrijire paliativă (81.121 în mediul urban și 91.541 în mediul rural), se arată în raport. Județele cu cea mai ridicată nevoie de îngrijire paliativă (peste 6.000 persoane pe an) sunt Prahova, Dolj și București. Alte județe cu nevoie ridicată (peste 5.000 persoane anual) sunt Constanța, Iași, Suceava, Bacău, Bihor și Cluj, potrivit raportului citat de Hotnews.

În 17 județe din România nu există deloc paturi pentru îngrijirea paliativă în sistemul public, privat sau non-profit. România are doar 5 centre pentru îngrijirea paliativă, 11179 de paturi și și mai puțin de 25% din medici specializați în paliație.

La nivel național sunt doar 13 echipe de îngrijire paliativă. În București există o singură echipă completă care oferă îngrijire paliativă la domiciliu, cea a HOSPICE Casa Speranței. Există doar 3 ambulatorii de îngrijire paliativă, 2 în județul Brașov și unul în București. Aceste servicii, atât în Brașov, cât și în București, sunt oferite gratuit de HOSPICE Casa Speranței.
Există în total 5 centre de zi de îngrijiri paliative: unu în județul Arges, unu în Dolj, două în Brașov și unu în București. Toate centrele de zi funcționează în cadrul unor organizații neguvernamentale.
Specialiștii consideră că în acest moment în România ar fi nevoie de 2.925 paturi pentru îngrijirea paliativă, 325 ambulatorii de îngrijiri paliative și 490 echipe de îngrijiri paliative la domiciliu.
În ceea e privește personalul medical, doar 480 de medici au obținut competență/atestat de studii complementare pentru îngrijirea paliativă, dintre care doar 23% (108) au raportat că lucrează în servicii de îngrijiri paliative. Acestora li se adaugă 390 de asistente medicale care lucrează în servicii de îngrijiri paliative. În ceea ce privește situația medicilor de familie, raportul menționează că sub 2% din medicii de familie au instruire de bază în îngrijiri paliative.
Patru județe nu au nici medici și nici asistente medicale cu pregătire în paliație: Călărași, Gorj, Mehedinți și Olt.
Specialiștii au identificat nevoia suplimentării următoarelor categorii de personal: 1.167 medici cu competență în îngrijiri paliative, 4.227 asistenți medicali cu studii în îngrijiri paliative, 310 asistenți sociali pentru servicii de îngrijiri paliative.
“Îngrijirea paliativă alină suferința și îmbunătățește calitatea vieții persoanelor afectate de o boală cu speranță de viață limitată. Îngrijirea paliativă este o abordare holistică menită să amelioreze calitatea vieții pacienților și familiilor acestora, prin abordarea nevoilor fizice, psiho-sociale și spirituale asociate bolii amenințătoare de viață”, se subliniază în document.
Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,927FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Radiofrecvența hexapolară „ucide” celulita în 30 de minute

Radiofrecvența hexapolară „ucide” celulita în 30 de minute. Celulita este una dintre cele mai...

Ce este Hemofilia și care este diferența între cea de tipul A și B?

Ce este Hemofilia și care este diferența între cea de tipul A și B? ...

Iritațiile zonei anale. Ce trebuie știut despre ele. 4 sfaturi de urmat

Iritațiile zonei anale. Subiectul rămâne încă relativ tabu astăzi, cu toate că e o...

Ce este miopia? Simptomele miopiei, cauze, tratament

Ce este miopia? Miopia este o condiție oculară comună care se manifestă prin dificultăți...

Cancerul gastric – simptome, diagnostic, tratament

Cancerul gastric reprezentă una din cele mai frecvente malignităţi în întreaga lume, situânduse pe...

Efectele alcoolului, pe termen scurt și lung. De la dezinhibiție la blackout și comă etilică

De la comă etilică la blackout, efectele alcoolului pot fi devastatoare pentru organismul uman....