Sorina Pintea – Probele chimice prelevate sunt conforme. Apa poate fi folosită

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că probele chimice prelevate  din şapte puncte de colectare a apei din Bucureşti sunt în limitele normale.

„Am comunicat în data de 31 ianuarie, joi, că cele 14 probe prelevate privind clorul, din cele 14 puncte de colectare, sunt conforme. Astăzi, Institutul Naţional de Sănătate Publică a furnizat rezultatele pentru probele chimice pe care inspectorii le-au prelevat din cele şapte puncte de colectare. Pot să vă spun că acestea sunt în limitele normale, unele aproape de limita maximă. Deci, în acest moment, şi aceste probe sunt conforme”, a precizat Sorina Pintea.

Citeste și: Prof. dr. Mencinicopschi: „Nu gătiţi cu apa de la robinet. Vă puteţi îmbolnăvi”

Ministrul a explicat că și acum valorile pentru unele probe sunt aproape de limita maximă, acesta fiind motivul pentru care a recomandat prudență în folosirea apei de la robinet.

- Articolul continua mai jos-

„Vorbim de elementul trihalometani, care are o valoare maximă de 100 prin lege, iar valoarea determinată este de 60,4, peste 50%. Trihalometanii sunt compuşi cu risc cancerigen. De aceea, în momentul în care joi am avut acea declaraţie de presă, am recomandat precauţie pentru că aceste probe nu erau încă gata, nu ştiam exact care va fi rezultatul şi nu mi-am permis să discut despre lucruri care nu putea fi în regulă”, a arătat ea.

Săptămâna trecută, mai mulţi bucureşteni din sectoarele 5 şi 6 au sesizat Ministerul Sănătăţii cu privire la persistenţa unui miros puternic de clor în apa potabilă.

În acest context, ministrul Sănătăţii a recomandat prudenţă în consumarea apei, în timp ce furnizorul Apa Nova a comunicat că apa poate fi folosită.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că a cerut Corpului de control să îi prezinte un raport independent cu privire la calitatea apei potabile din Bucureşti şi a spus că intenţionează să sesizeze SRI şi pe şeful statului în legătură cu această chestiune.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari