Terapie asistată de roboți umanoizi pentru copiii cu tulburări din spectrul autist

Un proiect unic în România se va derula în opt centre din Cluj-Napoca ce oferă asistență copiilor cu tulburări din spectrul autist. Acest proiect presupune utilizarea unor roboți (robotul NAO) umanoizi în tratamentul dedicat acestor copii.

Proiectul, care va fi unul intensiv, de câteva săptămâni, se desfăşoară doar în Cluj şi face parte dintr-un program mai larg, derulat de de o echipă de cercetători de la Centrul AVALON al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al Universităţii Babeş-Bolyai.

„Ideea de a utiliza roboți umanoizi în tratamentul copiilor cu tulburări din spectrul autist sau în cazul altor tulburări psihice, pentru copii şi adulţi, nu este o idee nouă. Însă abia în 2014 ea a fost articulată prin colaborarea dintre psihologi, informaticieni şi ingineri, astfel încât am câştigat un proiect la nivel european prin care să testăm în mod riguros dacă într-adevăr utilizarea roboţilor duce la îmbunătăţirea aspectelor psihologice în cazul copiilor cu tulburări din spectrul autist”, a declarat, coordonatorul proiectului, psihologul Daniel David.

Astfel, opt roboți umanoizi NAO, care au 54 de centimetri înălţime, vor fi folosiţi, timp de câteva săptămâni, în cadrul unui protocol terapeutic oferit unor centre din Cluj-Napoca care oferă asistenţă copiilor cu tulburări din spectrul autist.

Cercetătorii doresc să vadă astfel cum funcţionează acest tip de terapie în viaţa de zi cu zi, într-o manieră reală, mai puţin controlată decât cea din laborator.

- Articolul continua mai jos-

„Avem în plan să trimitem roboți umanoizi în opt centre, în care ei vor implementa lucrurile pe care noi le-am descoperit în cercetarea de laborator, urmând să vedem dacă cunoştinţele acestea se generalizează în viaţa de zi cu zi. Centrele sunt toate în Cluj. Toate au copii cu tulburări de spectru autist. Noi ne adresăm şi celor care poate nu au un diagnostic tradiţional, ne interesează şi copiii care au simptome, trăsături, dar care nu au încă un diagnostic clar”, a mai spus psihologul clujean.

Robotul NAO este programat să vorbească şi limba română şi ştie o serie de cântece şi expresii prin care comunică cu copiii. Cercetătorii clujeni au explicat că terapia asistată de roboţi a fost considerată benefică deoarece s-a observat că micuţii care au tulburări din spectrul autist reacţionează pozitiv la interacţiunea cu ei.

„Practic robotul NAO a fost construit special pentru interacţiunea cu copii. Este un robot umanoid. Simulează înfăţişarea unui copil prietenos, care să fie un prieten de joacă. (…) Care este ideea de a-l utiliza în tratamentul copiilor cu tulburări de spectru autist? În principal, ştim că aceşti copii sunt reticenţi la interacţiunea cu oamenii. În schimb, studiile care au testat utilizarea roboţilor au observat că robotul este perceput ca o jucărie, mai degrabă decât ca un factor stresor. Este perceput ca un partener de interacţiune plăcut, care îi motivează să interacţioneze”, explică Silviu Matu, care este membru al echipei de cercetare şi lector universitar.

Robotul NAO este dotat cu o multitudine de senzori, are camere video cu care poate să perceapă mediul din jur, microfoane cu ajutorul cărora poate să înţeleagă sau să audă sunetele şi poate fi programat să recunoască ceea ce oamenii vorbesc cu el şi are chiar şi senzori de atingere. Roboţelul dialoghează cu copilul, stimulându-l să vorbească, să salute, să răspundă la întrebări şi este programat chiar să cânte şi să danseze oferind micului pacient informaţii într-o formă distractivă.

Un astfel de robot costă aproximativ 5.000 de euro, iar studiul efectuat la Cluj a avut rolul de a analiza şi de a pune la dispoziţia comunităţii date rezultate în urma unor teste riguroase referitoare la terapia asistată de roboţi.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari