Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara a reușit prima procedură de implantare TAVI

Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timişoara a înregistrat prima procedură de implantare a unei Valve Cardiace Aortice Percutan (TAVI), pe anul 2019. Pacienta este o femeie de 65 de ani diagnosticată cu multiple afecțiuni cardiace.

Procedura a decurs bine, pacienta fiind extubată după câteva ore de la intervenţie, iar sâmbătă a fost transferată pe secţie.

„Pacienta a fost diagnosticată cu stenoză valvulară aortică severă, dar şi cu comorbidităţi asociate, diabet zaharat tip II cu obezitate, hipotiroidism, boala pulmonară cronică cu reducerea capacităţii funcţionale la 70%. Intervenţia fost efectuată cu succes de către aceeaşi echipă complexă de chirurgi cardiaci, medici anestezişti, cardiologi intervenţionişti, echocardiografişti şi personal medical special”, a declarat şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a IBCV Timişoara, prof. dr. Marian Gaşpar.

Prof. dr. Marian Gaşpar și-a exprimat speranța de a primi mai multe fonduri în 2019, astfel încât tot mai mulți pacienți să beneficieze de această procedură.

- Articolul continua mai jos-

„Pentru anul 2019 sperăm să primim mai multe fonduri, pe lista de aşteptare fiind peste 15 pacienţi investigaţi, cu stenoză aortică severă şi risc chirurgical mare pentru operaţia pe cord deschis clasică. Dorim ca această alternativă terapeutică, mai uşoară, procedură de implantare TAVI, la cazurile dificile să fie susţinută şi suplimentată de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, prin preşedintele acesteia, prof. dr. Victor Dumitraşcu şi de către conducerea IBCV Timişoara, manager, şef de lucrări dr. Constantin Luca”, a detaliat prof. dr. Marian Gaşpar.

Din echipa de specialitate care a intervenit chirurgical au făcut parte prof. dr. Markus Linz (Germania), prof. dr. Marian Gaşpar, chirurg cardiovascular, conf. dr. Cristian Mornos, dr. Daniel Brie, dr. Lucian Falniţă, dr. Horia Cioloca, dr. Ani Mornos, asistenta-şefă Livia Gheţa şi asistenta-şefă Gabi Mitrescu.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari