Aparat modern de tratare a cancerului la Spitalul Județean din Galați

Spitalul Județean din Galați a fost dotat cu un accelerator linear de particule, un aparat modern de tratare a cancerului. Acesta va fi folosit de zeci de mii de bolnavi din cel puțin patru județe.

Aparatul este montat într-un buncăr construit la Spitalul Județean din Galați și va fi dat în folosință după efectuarea testelor și obținerea avizelor de funcționare. La final, acceleratorul gălățean va fi folosit de zeci de mii de bolnavi de cancer din județele Galați, Brăila, Tulcea și Vrancea.

„Aparatul este montat, acum se fac testele pentru măsurarea radiațiilor și trebuie avizul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Posibil, în mai, iunie, să înceapă să trateze pacienții. Totul depinde de avize, sunt măsurători speciale, trimitem probe la Viena. Aparatul trebuie să fie foarte bine calibrat ca să nu apară probleme în rândul medicilor, al pacienților. Vrem să aducem și al doilea aparat, facem demersuri la Ministerul Sănătății.

La Galați va fi un centru zonal, vor veni pacienți din Galați, Brăila, Tulcea și Vrancea, eventual din Vaslui și Constanța”, a declarat, pentru Mediafax, președintele CJ Galați, Costel Fotea.

- Articolul continua mai jos-

Pentru că este singurul aparat de acest tip de pe linia București-Iași, la noua Secție de Radioterapie a spitalului din Galați ar putea veni și bolnavi din Constanța și Vaslui. De aceea, autoritățile din Galați au început demersurile pe lângă Ministerul Sănătății pentru a obține și al doilea aparat de tratare a cancerului.

În județele Galați, Brăila, Vrancea și Tulcea figurează în evidențe aproape 18.000 bolnavi de cancer, majoritatea dintre aceștia fiind înscriși la radioterapie.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari