Femeile, mult mai predispuse să sufere o depresie severă după un accident vascular cerebral

Femeile prezintă un risc de două ori mai mare în comparaţie cu bărbaţii de a suferi de depresie severă după un accident vascular cerebral.

Semnele unei depresii apar des în urma accidentelor vasculare, ceea ce determină creșterea persioadei de recuperare și chiar un risc mai mare de deces prematur.

”Deşi nu putem spune cu exactitate de ce depresia este mai des întâlnită la femei, de vină ar putea fi faptul că, în cazul lor, imaginea de sine şi sentimentul propriei valori sunt mult mai influenţate de relaţiile sociale, ceea ce le face mai sensibile la provocările reprezentate de menţinerea acestora. Totodată, femeile trăiesc mai mult, sunt mai expuse la singurătate, la deteriorarea stării de sănătate şi la pierderea sprijinului, toate acestea putând conduce la depresie”, a explicat una dintre autorii principali ai studiului, doctor Salma Ayis de la King’s College London.

Oamenii de știință au ținut să precizeze că în cazul ambelor sexe, prezența simptomelor de depresie severă determină o scădere drastică a șanselor de supraviețuire.

”Ceea ce se întâlneşte la ambele sexe este scăderea dramatică a şanselor de supravieţuire pe măsură ce simptomele de depresie se accentuează. Prin urmare, considerăm că prin monitorizarea simptomelor de depresie la supravieţuitorii accidentelor vasculare cerebrale şi prin acţionarea în consecinţă medicii ar putea oferi o mai bună îngrijire pe termen lung”, a adăugat Ayis.

- Articolul continua mai jos-

Experţi de la King’s College London au monitorizat simptomele de depresie severă manifestate de 2.313 persoane (1.275 bărbaţi şi 1.038 de femei). Toţi pacienţii incluşi în cercetare suferiseră un prim accident vascular cerebral între anii 1998 şi 2016 şi au fost monitorizaţi până în iulie 2017.

În urma studiului, s-a demonstrat că 10% dintre bărbați prezintă simptome de depresie severă. În rândul femeilor, procentul este de 20%.

”Simptomele severe la femei au fost duble faţă de cele la bărbaţi. ”Simptomele moderate în cazul bărbaţilor s-au înrăutăţit de-a lungul timpului”, au notat cercetătorii adăugând că ”semnele de depresie din ce în ce mai severe au fost asociate cu o creştere a ratei de mortalitate”.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari