Aveți de făcut analize medicale? Iată ce trebuie să știți!

Acuratețea rezultatelor investigațiilor de laborator depinde în mare măsură de modul de recoltare a probelor biologice. Rezultatele acestor analize medicale pot fi afectate, sau pot varia în funcție de particularitățile de vârstă și sex, de momentul ciclului menstrual, de consumul de medicamente sau alcool, de efortul fizic epuizant. Chiar dacă observați unele valori în afara limitelor normale, nu vă impacientați, lăsați-l pe specialist să le interpreteze.

Anumite analize medicale sunt de preferat să se facă anual. E indicat să faceți, anual, următoarele analize: hemograma, glicemia, VSH, colesterolul, creatina, TGO, TGP, examenul sumar de urină, MRF, ECG, examenul ginecologic sau rectal, examenul sânilor, examenul oftalmologic și ecografia abdominală.

Indicații și contraindicații pentru recoltarea principalelor probe biologice

Analize medicale – Recoltarea probelor de sânge

Recoltarea probelor se face înaintea oricărei proceduri diagnostice sau terapeutice, ideal între orele 7 și 9 dimineața, pe nemâncate.

- Articolul continua mai jos-

Pentru evaluarea metabolismului lipidic se recomandă ca recoltarea să se efectueze după 12 ore de la ultima masă.

De asemenea, NU se recomandă consumul de băuturi (ceai/cafea) sau alcool, nu se fumează, iar recoltarea de sânge este bine să se facă înainte de administrarea medicației.

Analize medicale – Recoltarea probelor din urină

Examenul sumar de urină

După toaleta mâinilor și a regiunii genito-urinare (spălare cu apă și săpun, ștergere cu prosop curat și călcat), se recoltează într-un recipient special, procurat de la farmacie, prima urină de dimineață (15-20 ml), din jetul mijlociu (primul jet se lasă să curgă în toaletă).

Recoltarea urinei pe 24 ore

Pentru unele teste urinare este necesară colectarea urinei din 24 ore.  Prima urină de dimineață se aruncă. În continuare, toată urină de peste zi și de peste noapte se adună într-un recipient curat, cu capac, cu volum minim de 2 litri. Acesta se ține închis la întuneric și răcoare (într-o pungă de plastic sau folie de staniol la frigider).  Prima urină din dimineața celei de-a doua zile se adaugă peste urina strânsă. Se măsoară cât mai exact volumul total de urină strânsă în perioada de 24 de ore.

Din recipient (după agitare ușoară pentru amestecarea sedimentului depus) se transvazează cca 50 ml urină într-un recipient de urină procurat de la farmacie. Inscripționați pe recipient numele și prenumele dumneavoastră precum și volumul total de urină adunat în cele 24 de ore.

- Articolul continua mai jos-

Se evită consumul de cafea, ceai negru, ciocolată, fructe (în special banane) şi alimente care conțin vanilie, cu 72 ore înaintea recoltării. Pe perioada recoltării se evită fumatul, stresul fizic și psihic.

Recoltarea pentru urocultură

Urina se recoltează în recipiente sterile procurate de la farmacie (urocultoare sterile).

Se recomandă prima urină de dimineață sau urina după stază vezicală de minim 4 ore. Se recoltează o cantitate de cca 20 ml de urină din jetul mijlociu direct în recipientul steril (primul jet se lasă să curgă în toaletă). Recipientul steril se deschide înainte de micțiune, iar pe perioada recoltării, capacul acestuia se pune cu gura în sus pe o suprafață curată. La sfârșitul recoltării, capacul se înfiletează strâns pe urocultor pentru evitarea scurgerii urinei și contaminării acesteia.

Dacă proba nu poate fi transportată în maxim 2 ore la laborator, aceasta se păstrează la frigider (la temperatura 2-8ºC).

Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficienței tratamentului antibiotic, urina se recoltează după 5-7 zile de la ultimă doză de antibiotic administrată.

Analize medicale – Recoltarea materiilor fecale  

Pentru coprocultură

-Articolul continua mai jos-

Materiile fecale se recoltează în recipiente speciale (coprorecoltoare) care conțin un mediu de transport (Carry-Blair) și care pot fi procurate de la punctul de recoltare al laboratorului.  Scaunul se reține într-un vas curat și uscat, având grijă să nu se amestece cu urină, apă sau hârtia igienică.

Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficienței tratamentului antibiotic proba se recoltează după 5 zile de la ultimă doză de antibiotic administrată

Pentru examenul coproparazitologic

Se utilizează recipiente speciale (coprorecoltoare) fără mediu de transport. Deoarece unii paraziţi intestinali nu elimină ouă, chişte sau larve în mod continuu, se recomandă repetarea examinării de 3 ori la intervale de 7-10 zile. Un singur rezultat negativ nu are valoare diagnostică de excludere a unei infestări parazitare intestinale.

Rețineți că recoltarea se face la cel puțin două săptămâni de la administrarea de antibiotice și la minim o săptămână de la administrarea de uleiuri minerale, bismut sau antidiareice.

 Pentru examenul de digestie

Se recoltează materii fecale în recipient special (coprorecoltor) fără mediu de transport.

Recoltați din scaunul emis spontan într-un vas curat și uscat, având grijă să nu se amestece cu urina. Luați cu ajutorul linguriței coprorecoltorului cantități mici de materii fecale și introduceți lingurița cu grijă în recipient.  Înșurubați capacul coprorecoltorului și notați numele pe etichetă

NU se recomandă să folosiți supozitoare sau creme lubrifiante!

Timp de o săptămână înainte de recoltare, pacientului nu i se administrează bariu, uleiuri minerale, bismut, Metamucil, compuşi cu magneziu, laxative.

Cu 72 ore înainte de recoltare se recomandă un regim alimentar zilnic cu 50-60g unt (50-150g grăsimi/zi), 100-200g carne roșie, 500ml lapte, 200-300g cartofi, 100g pâine și abstinență de la alcool. Pentru copii se recomandă un regim constant care să includă o cantitate suficientă de grăsimi și carne roșie.  .

Pentru depistare hemoragii oculte 

Se recoltează materii fecale în recipient special (coprorecoltor) fără mediu de transport.  Recoltarea se poate face din materiile fecale emise în orice moment al zilei, câte o porțiune de mărimea unei alune din 3 locuri diferite ale bolului fecal (maxim jumătate de recipient).

Este contraindicat contactul probei cu apă sau urină. Proba are stabilitate 24 ore la temperatura de 2°C – 8°C.

Evitați consumul de alcool şi antiinflamatoare nesteroidiene (aspirină, diclofenac, indometacin, ibuprofen, piroxicam) cu 48 de ore înainte de recoltare. Acestea pot cauza iritații gastro-intestinale, provocând hemoragii oculte.

Nu se recomandă recoltarea la femei în perioada menstruației, în caz de leziuni hemoroidale sângerânde, sau la pacienți cu hematurie, deoarece pot apărea reacții fals pozitive.

Analize medicale – Recoltarea probelor din sfera genitală         

 Femei – Abstinența sexuală cu 48h înainte de recoltare.

Fără duș intravaginal, ovule, creme, lubrifianţi cu 48h înainte de recoltare

Fără ecografii transvaginale, colposcopii cu 48h înainte de recoltare

Fără spotting (mici sângerări), sângerări menstruale

Fără tratament cu antibiotic în ultimele 7 zile

În cazul infecțiilor vaginale, recoltarea se va efectua la 2-3 zile după terminarea tratamentului

 

Bărbaţi –  Abstinenţa sexuală cu 48h înainte de recoltare

Fără tratament cu antibiotic în prezent sau în urmă cu 5-7 zile

Fără toaletă locală în dimineața recoltării

Înainte de prima urină de dimineață.

Analize medicale – Recoltarea pentru exsudatul faringian

Recoltarea se efectuează la punctul de recoltare de către personalul laboratorului. Se efectuează dimineața înainte de ingestia de lichide, alimente și de efectuarea igienei orale (periajul dinților și/sau clătirea cu apă de gură). Dacă acest lucru nu este posibil, se acceptă efectuarea recoltării după un interval de 4 ore de respectare a indicațiilor de mai sus.

Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficienței tratamentului antibiotic, exsudatul faringian se recoltează după 5 zile de la ultimă doză de antibiotic administrată. Este interzis fumatul 2 ore înainte de recoltare.

NU faceți toaleta cavității bucale, NU beți, NU mâncați, NU fumați!

Recoltarea probelor de spută

Pentru examen microbiologic recoltarea se face înainte de începerea unui tratament antibiotic sau în cazul unei examinări de control pentru eficienţa tratamentului, la 5 zile după ultimă doză de antibiotic.

Înainte de recoltare se face toaleta cavităţii bucale (periajul dinților, clătirea gurii și gargară cu apă). Recoltarea se face prin tuse spontană şi profundă. Sputa se expectorează într-un recipient steril cu capac etanș (urocultor steril).

Sunt acceptate pentru examen microbiologic probe muco-purulente. În cazul în care probă are aspect de salivă (spumos, aerat, fără striuri purulente) se repetă recoltarea.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari