fbpx
Acasă Nutriţie Consumul frecvent de alimente prăjite crește riscul de deces prematur

Consumul frecvent de alimente prăjite crește riscul de deces prematur

Persoanele care consumă des alimente prăjite, în special pui şi peşte, dezvoltă un risc crescut de deces prematur, sugerează un studiu realizat recent în Statele Unite, citat de Press Association.

Una sau mai multe porţii de alimente prăjite consumate zilnic cresc cu 8% riscul de deces prematur în comparaţie cu o dietă care nu include astfel de produse.

Potrivit studiului publicat în jurnalul ştiinţific British Medical Journal (BMJ), una sau mai multe porţii zilnice de pui prăjit intens au fost asociate cu o creştere cu 13% a riscului de mortalitate din orice cauză şi cu un risc cu 12% mai mare de deces asociat bolilor cardiovasculare.

“Consumul frecvent de alimente prăjite, în special pui prăjit şi peşte/crustacee prăjite, a fost asociat cu un risc ridicat (de deces) din toate cauzele şi cu mortalitatea cardiovasculară la femei în Statele Unite”, a concluzionat echipa de la Universitatea din Iowa.

Totodată, una sau mai multe porţii zilnice de peşte sau crustacee prăjite conduc la o creştere cu 7% riscul de deces din orice cauză şi sporesc cu 13% riscul de deces asociat afecţiunilor cardiovasculare.

“Am identificat un risc de mortalitate cardiovasculară, care este uşor de modificat prin stilul de viaţă şi alegerile alimentare. Reducerea consumului de alimente prăjite, în special pui prăjit şi peşte sau crustacee prăjite, ar putea avea un efect semnificativ asupra întregului spectru al sănătăţii publice”, au notat oamenii de ştiinţă.

Cercetarea a fost efectuată pe 106.966 femei cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani, înrolate în studiul Iniţiativa pentru Sănătatea Femeilor (Women’s Health Initiative – WHI) în perioada 1993 – 1998.

De-a lungul unei perioade medie de monitorizare de 18 ani, 31.558 de femei au decedat, 9.320 din cauza problemelor cardiace, 8.358 ca urmare a cancerului şi 13.880 din alte cauze.

Studiul nu a identificat o asociere specifică între decesele provocate de cancer şi consumul de alimente prăjite.

De asemenea, persoanele a căror dietă conţinea cel mai adesea alimente prăjite mâncau mai puţine legume, fructe şi cereale integrale şi consumau mai multe băuturi îndulcite, alune, sare şi carne roşie şi procesată, se arată în concluziile studiului.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,598FaniÎmi place
294AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Beneficiul exerciţiului fizic în timpul radioterapiei

Fatigabilitatea indusă de radioterapie se definește ca fiind o senzație de oboseală fizică, emoțională...

Laringita acută, abordare terapeutică

Laringita acută este o inflamație a laringelui, cauzele afectării acestuia fiind în principal de...

Bolile cardiovasculare – Frigul, factor de risc pentru cardiaci

Odată cu sosirea iernii, temperaturile scăzute pot exacerba disconfortul pacienților afectați de boli cardiovasculare...

Fasceita plantară – ce este și cum o tratezi

Obișnuim să spunem că „ne doare călcâiul”, dar nu știm că atunci ne confruntăm...

Boala celiacă (Intoleranţa la gluten) – riscuri, diagnostic, tratament

Boala celiacă este una dintre cele mai frecvente afecţiuni digestive cronice, afectând aproximativ 1%...

Donarea de sânge, influențează pozitiv starea de sănătate a donatorului

Starea de sănătate a donatorului de sânge se îmbunătățește după ce donează deoarece celule...