1,5 milioane de decese provocate de hepatita C ar putea fi prevenite până în 2030

Cincisprezece milioane de noi cazuri de hepatită C şi 1,5 milioane de decese provocate de virusul hepatitei C ar putea fi prevenite la nivel global până în 2030.

Este nevoie să fie aplicat un sistem complex alcătuit din măsuri de prevenţie, depistare şi tratament, potrivit unui studiu apărut marţi şi preluat de AFP.

„Eliminarea virusului hepatitei C este un obiectiv extrem de ambiţios care necesită măsuri de prevenţie şi o depistare mai eficiente, în special în ţările cele mai afectate, precum China, India şi Pakistan”, arată profesorul Alastair Heffernan, de la Imperial College din Londra, care a condus cercetarea apărută în revista medicală The Lancet.

Pentru a ajunge la acest progres este nevoie de reducerea cu 80% a noilor cazuri și cu 60% a numărului de decese, comparativ cu 2015. Practic este vorba de depistarea a 90% dintre persoanele infectate cu virusulu hepatitei C și de tratarea acestora.

„Îndeplinirea acestei măsuri necesită un program masiv de depistare şi creşterea rapidă a numărului de noi tratamente pe termen scurt – spre exemplu, 51,8 milioane de tratamente antivirale cu acţiune directă (AAD) până în 2030”, a subliniat profesorul Alastair Heffernan.

- Articolul continua mai jos-

La nivel mondial, 71 de milioane de persoane suferă de forme cronice ale infecţiei cu virusul hepatitei C, iar 10-20% dintre aceştia dezvoltă complicaţii hepatice, printre care ciroza şi cancerul. În ultimii ani, numărul de decese provocate de această infecţie virală a crescut

Contractarea infecţiei se produce, de cele mai multe ori, prin transfuzii netestate, cu instrumente nesterile, în special în ţările cu venituri mici, precum şi prin utilizarea drogurilor injectabile fără măsuri de igienă.

Apariţia, în 2014, a antiviralelor cu acţiune directă a revoluţionat tratamentul făcând posibilă vindecarea unui număr de peste nouă pacienţi din zece.

În 2016, cele 194 de state membre ale OMS şi-au luat angajamentul să elimine această formă virală de hepatită care reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Obiectivele OMS cuprind o reducere a mortalităţii cu un procent cuprins între 65 şi 80% în cazul noilor infecţii până în 2030.

OMS estimează costul aplicării acestei strategii la 11,9 miliarde de dolari pentru intervalul 2016-2021.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari