Persoanele care se trezesc devreme, risc mai mic să dezvolte depresie

Persoanele care obişnuiesc să se trezească devreme prezintă un risc redus de apariţie a unor probleme de sănătate mintală, conform unui studiu realizat de cercetători britanici şi americani, citat marţi de Press Association.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele programate genetic să se trezească devreme ar avea o stare generală mai bună şi un risc mai mic de a dezvolta schizofrenie şi depresie.

Potrivit concluziilor, retina deţine un rol esenţial în capacitatea corpului de a ţină pasul cu timpul.

În cadrul studiului au fost analizate date prelevate de la 250.000 de participanţi din Statele şi de la 450.000 de persoane din Marea Britanie.

- Articolul continua mai jos-

Participanţii s-au autodeclarat persoane matinale sau ”păsări de noapte”, iar genomurile lor au fost analizate de cercetători pentru depistarea genelor comune la ambele categorii, care ar fi putut influenţa tiparele lor de somn.

”Acest studiu scoate în evidenţă un număr mare de gene ce pot fi studiate mai amănunţit pentru a înţelege modul în care diferiţi oameni pot avea ceasuri biologice diferite”, a explicat conducătorul cercetării, profesor Mike Weedon din Exeter.

„Numărul mare de persoane incluse în studiul nostru demonstrează că am prezentat cea mai solidă dovadă înregistrată până în prezent potrivit căreia ‘păsările de noapte’ prezintă un risc mai mare de probleme de sănătate mintală, cum ar fi schizofrenia şi o stare a sănătăţii mintale mai puţin bună, însă este nevoie de studii suplimentare pentru a înţelege pe deplin această asociere”, a indicat specialistul.

Ceasul biologic este influenţat de gene şi de factori care ţin de stilul de viaţă, precum alimentaţia, expunerea la lumină artificială, locul de muncă şi alte activităţi. Acesta afectează o gamă largă de procese moleculare, inclusiv nivelurile hormonale şi temperatura corpului, precum şi tiparele de somn.

”Deocamdată ştim foarte puţine lucruri despre influenţa ceasului biologic asupra riscului de îmbolnăvire. Lucrarea noastră indică faptul că o parte din motivul pentru care unii oameni se trezesc cu noaptea în cap în timp ce alţii sunt ‘păsări de noapte’ este determinat de diferenţele care ţin atât de modul în care creierul nostru reacţionează la semnalele luminoase externe cât şi de funcţionarea normală a ceasului biologic”, a notat doctor Samuel E. Jones, unul dintre autorii studiului publicat în jurnalul Nature Communications.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari