Premieră în România – Registrul Național al Cancerelor la Copil

Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică a lansat Registrul Naţional al Cancerelor la Copil. Este pentru prima dată când România dispune de un set de date complete privind această boală la copii.

„Prin Registrul Naţional al Cancerelor la Copil nu vom cunoaşte doar câţi copii au nevoie anual de îngrijire pentru cancer. Vom putea afla şi dacă avem medici specialişti suficienţi sau dacă există locuri suficiente în secţii de specialitate. Cunoaşterea completă a cazuisticii din anul 2010 până în prezent ne va permite efectuarea unei anchete de supravieţuire, care să ne ofere tabloul obiectiv al şanselor de supravieţuire a copiilor trataţi în România, în comparaţie cu cei care au beneficiat de tratament în alte ţări”, a declarat medicul Monica Desiree Dragomir, preşedintele Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică.

Citeste şi: Copil de trei ani diagnosticat cu leucemie și apoi cu gripă, în moarte clinică după ce a fost plimbat la șase spitale

400 de copii și adolesecenți sunt diagnosticați cu cancer în fiecare an în România. Cea mai mare parte a cazurilor au fost în grupa de vârstă 0-4 ani.

Peste jumătate dintre copii ajug la pediatru în stadii avansate, cel mai frecvent tip de cancer fiind leucemia.

Principalele rezultate ale analizei Registrului Naţional al Cancerelor la Copil în România arată că cele mai frecvente cancere la copii sunt leucemiile (31%) care, împreună cu limfoamele (15%), reprezintă aproape jumătate din cazurile noi de cancer. Acestea sunt urmate de tumorile sistemului nervos – central şi periferic (1 caz din 5) şi de tumorile oaselor şi ale părţilor moi (1 caz din 6).

- Articolul continua mai jos-

Citeste şi: Stresul poate determina apariția cancerului! Învățați să vă relaxați!

Totodată, incidenţa cancerului la copil, în perioada 2010-2015, a fost, în medie, de 9,86 la 100.000 de persoane cu vârste între 0 şi 19 ani, menţinându-se relativ constantă de la un an la altul.

Analiza cazurilor pe grupe de vârstă a arătat că procentul cazurilor la adolescenţi (grupa de vârstă 15-19 ani) este mult inferior faţă de ponderea aşteptată – doar un caz din 5, faţă de unul din 3, în statisticile internaţionale, acest fapt indicând, cel mai probabil, preluarea acestora în secţii de adulţi.

Analiza pe sexe arată o pondere mai mare a diagnosticului de cancer la băieţi faţă de fete, pentru toate grupele de vârstă.

Implementarea Registrului Naţional al Cancerelor la Copil, precum şi analiza datelor, au fost realizate cu susţinerea financiară oferită de Asociaţia Dăruieşte Aripi.

Alte articole:

Patriciu Achimaș – „Lupta cu cancerul este una inegală.”

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari