În mediul rural din județul Sibiu elevii nu au cabinete medicale

Copiii care învață în mediul rural din județul Sibiu nu au cabinete medicale în școli sau în grădinițe. Atunci când este nevoie ei sunt consultați de medicii de familie din localitate sau din localitățile învecinate.

„În mediul rural nu există cabinete medicale şi dentare şcolare, asistenţa medicală fiind asigurată de către medicii de familie din localităţile respective sau din localităţi apropiate”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu, Kristina Gaal.

Situația este destul de gravă și în orașele mici din Sibiu, unde există o criză de cabinete și medici școlari. În oraşul Agnita există un singur cabinet şcolar, dar nu este niciun medic şcolar. Aici, consultaţiile sunt făcute de un medic de familie. În orașul Avrig toți copiii au la dispoziție un singur cabinet cu un singur medic.

Criza de medici şi asistente şcolare din judeţ se datorează faptului că nu se scot posturi la concurs. Angajarea şi plata acestor medici revine în sarcina primăriilor.

- Articolul continua mai jos-

Potrivit legii, fiecare şcoală care are peste o mie de elevi ar trebui să aibă un medic şcolar şi doi asistenţi medicali.

La nivelul județului Sibiu lucrează 12 medici școlari și ar mai fi nevoie de încă 41. Criza este şi în rândul asistentelor şcolare. Un număr de 43 de asistente medicale au fost angajate pentru toţi preşcolarii şi elevii din judeţ, deficitul fiind de 115 asistente medicale şcolare.

Personalul medical şcolar este insuficient şi în municipiul reşedinţă de judeţ. Nici în municipiul Sibiu nu există medic şcolar în fiecare unitate de învăţământ.

„Sunt mai multe unităţi arondate unui medic, cel puţin în Sibiu aşa este. În municipiul Sibiu avem 9 medici şi 30 de asistente pe toate unităţile de învăţământ. Ar mai trebui, pe total judeţ, 41 de doctori şcolari. În mediul rural, asistenţa medicală este asigurată de medicii de familie. Ar mai fi nevoie de 115 asistente medicale, acum avem 43”, a declarat medicul de igienă Rodica Mihăilă, de la DSP Sibiu.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari