În mediul rural din județul Sibiu elevii nu au cabinete medicale

Copiii care învață în mediul rural din județul Sibiu nu au cabinete medicale în școli sau în grădinițe. Atunci când este nevoie ei sunt consultați de medicii de familie din localitate sau din localitățile învecinate.

„În mediul rural nu există cabinete medicale şi dentare şcolare, asistenţa medicală fiind asigurată de către medicii de familie din localităţile respective sau din localităţi apropiate”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu, Kristina Gaal.

Situația este destul de gravă și în orașele mici din Sibiu, unde există o criză de cabinete și medici școlari. În oraşul Agnita există un singur cabinet şcolar, dar nu este niciun medic şcolar. Aici, consultaţiile sunt făcute de un medic de familie. În orașul Avrig toți copiii au la dispoziție un singur cabinet cu un singur medic.

Criza de medici şi asistente şcolare din judeţ se datorează faptului că nu se scot posturi la concurs. Angajarea şi plata acestor medici revine în sarcina primăriilor.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Potrivit legii, fiecare şcoală care are peste o mie de elevi ar trebui să aibă un medic şcolar şi doi asistenţi medicali.

La nivelul județului Sibiu lucrează 12 medici școlari și ar mai fi nevoie de încă 41. Criza este şi în rândul asistentelor şcolare. Un număr de 43 de asistente medicale au fost angajate pentru toţi preşcolarii şi elevii din judeţ, deficitul fiind de 115 asistente medicale şcolare.

Personalul medical şcolar este insuficient şi în municipiul reşedinţă de judeţ. Nici în municipiul Sibiu nu există medic şcolar în fiecare unitate de învăţământ.

„Sunt mai multe unităţi arondate unui medic, cel puţin în Sibiu aşa este. În municipiul Sibiu avem 9 medici şi 30 de asistente pe toate unităţile de învăţământ. Ar mai trebui, pe total judeţ, 41 de doctori şcolari. În mediul rural, asistenţa medicală este asigurată de medicii de familie. Ar mai fi nevoie de 115 asistente medicale, acum avem 43”, a declarat medicul de igienă Rodica Mihăilă, de la DSP Sibiu.

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...

Mecanismul de obținere a certificatului de încadrare în grad de handicap, explicat pas cu pas

La nivelul județului Mureș în jur de 18.000 de persoane sunt încadrate în grad de handicap, în ultima perioadă cele mai multe afecțiuni pentru...