Boala de reflux gastroesofagian, ce este și cum se tratează

Boala de reflux gastroesofagian este, fără îndoială, cea mai frecventă boală întâlnită de gastroenterolog. Afectează între 10 și 20% dintre adulți (cu o prevalență mai mică în Asia) și pe sugari încă de la naștere. Apariția ei este strâns legată de cantitatea peste limite normale de conținut gastric care ajunge înapoi în esofag ceea ce determină o serie de simptome dureroase. Slăbirea sfincterului esofagian inferior permite refluxul conținutului gastric în esofag și, dacă este un fenomen constant, poate provoca esofagită, stenoză, ulcer esofagian peptic, stricturi esofagiene și rareori, în cazurile grave, metaplazie sau neoplazie.

Boala de reflux gastroesofagian – simptomele principale: senzația de arsură retrosternală și regurgitația.

Unul dintre simptomele principale este pirozisul – senzația de arsură retrosternală care apare după mesele consistente sau dacă au fost consumate alimente iritante precum condimentele, alcoolul, grăsimile, ciocolata, cafeaua, citricele. De asemenea, pirozisul poate apărea și în cazurile în care pacientul stă în decubit sau ateroflexie.Un al doilea simptom prezent în boala de reflux gastroesofagian este regurgitația conținutului gastric în esofag și în cavitatea bucală.

Acestea două pot fi însoțite uneori de deglutiție dificilă (disfagie) sau dureroasă (odinofagie), de durere toracică noncardiacă, tuse, astm, pneumonie de aspirație, răgușeală, faringită, sughiț, probleme dentare.

Diagnosticul clinic și de acuratețe al bolii de reflux gastroesofagian

Diagnosticul este de obicei unul clinic stabilit pe baza simptomatologiei amintite mai sus, dar poate fi completat pentru acuratețe de anumite proceduri și teste precum tranzitul baritat al tractului digestiv superior, endoscopie, ph-metrie esofagiană (evaluarea acidității la nivelul esofagului), manometrie (test care evaluează motilitatea la nivelul esofagului).

- Articolul continua mai jos-

Antiacidele, terapia de primă linie în boala de reflux gastroesofagian

Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian are două componente, ambele la fel de importante în evoluția favorabilă a afecțiunii. Prima este terapia farmacologică instituită de medicul gastroenterolog și care se bazează pe diverse tipuri de antiacide care ameliorează repede simptomatologia, medicamente antisecretorii care reduc secreția de acid gastric (blocanți de H2 receptori și inhibitori de pompă de protoni), prokineticele – medicamente ce întăresc sfincterul esofagian inferior și medicamentele protectoare ale mucoasei.

Cafeaua și ciocolata interzise pacientului cu boala de reflux gastroesofagian

Cea de-a doua este terapia comportamentală care constă în modificarea stilului de viață avut până la momentul diagnosticării. Se va stopa fumatul, pentru pacienții supraponderali se recomandă scăderea în greutate, mesele consistente și abundente vor fi evitate, dieta va fi urmărită cu atenție renunțându-se la grăsimi, băuturi carbogazoase, condimente, cafea, ciocolată, alimente iritante precum ceapa, usturoiul, citricele, oțet, vor fi evitate hainele strâmte și poziția orizontală a corpului la mai puțin de 3 ore de la masă, ridicarea patului cu 5-10 cm.

În cazul în care tratamentul medicamentos eșuează medicul curant poate recomanda soluții ceva mai invazive precum cea chirurgicală, pentru prevenirea recăderilor clinice.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari