Testele pentru hepatita B și C se pot face gratuit

Testele pentru depistarea hepatitei B și C se pot face gratuit la recomandarea medicului de familie, informează managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

„Trebuie să facem un efort un an doi, trei astfel încât să dăm tuturor posibilitatea să se testeze şi după aceea evident să le dăm dreptul şi accesul la terapie pacienţilor cu hepatita B şi C. Începând cu aprilie anul trecut, medicul de familie are posibilitatea să facă acest lucru gratuit pentru persoanele de pe listă”, a afirmat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Medicul a transmis un mesaj adresat în special celor care au contacte sexuale neprotejate, să se testeze pentru depistarea hepatitei B sau C.

„Dacă nu vă puteţi testa prin medicul de familie, scoateţi 17 sau 20 de lei şi testaţi-vă! Testarea este anonimă, dar în momentul în care află, are posibilitatea să intre pe scheme terapeutice, să stabilizeze infecţia şi să ducă o viaţă normală şi să nu transmită la alţii. Dacă pentru HIV există o specificaţie clară în legislaţie: dacă transmit în mod conştient virusul unei alte persoane fără să informeze persoana respectivă, sunt pasibili cu închisoarea până la zece ani, pentru virusul hepatitic C şi virsul hepatitic B, această problemă nu există. Dar e o problemă pentru ei: nu se testează, dezvoltă hepatită cronică, ciroză hepatică, hepato carcinom”, a explicat Streinu Cercel.

- Articolul continua mai jos-

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a precizat că în acest moment nu se poate face o campanie pentru a-i testa pe cei din zonele rurale, dar e posibil ca să fie extinsă campania door-to-door privind vaccinarea și pentru alte patologii.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari