Ministerul Sănătății avertizează: Apa potabilă din București nu poate fi folosită

Specialiștii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa potabilă din rețeaua publică să nu fie folosită  pentru băut, prepararea hranei  sau în igiena personală. Aceștia recomandă utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea ,,apa este bună de băut.

Calitatea apei potabile a fost alterată după ce distribuitorul de apă potabilă pentru București a fost nevoit să utilizeze pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, ca urmare a unei poluări cu amoniu pe raul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă.

Bucureștenii din sectoarele 5 și 6 au depus mai multe sesizări la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, privind calitatea apei, astfel că s-au recoltat mai multe probe din rețeaua de apă potabilă.

Citeste și: Prof. dr. Mencinicopschi: „Nu gătiţi cu apa de la robinet. Vă puteţi îmbolnăvi”

- Articolul continua mai jos-

Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, în toate cele 5 puncte de recoltare,  valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare.

Cu toate acestea, specialiștii INSP în domeniul apei potabile afirmă că rezultatele parțiale nu reprezintă un  motiv de îngrijorare a populației privind posibilele efecte ale consumului de apă din rețeaua publica de distribuție.  Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății, a fost dovedit faptul ca în cazul consumului de apa hiperclorinată, măsura aplicată în acest moment de operatorul de apa, nu există riscul de apariție a unor efecte acute sau cronice asupra sănătății. Valoarea crescută cu peste 0,5 mg la litru a clorului determină doar apariția disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat şi miros şi nu există alte efecte pe termen lung.

Din cele 10 probe de apă prelevate în data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate în 48 de ore de la recoltare.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari