Bucureștenii au fost avertizați de Ministerul Sănătății să nu consume apa de la robinet, nici pentru spălat sau pentru gătit, apa având un nivel de clor depășit.
Toată situația a luat proporții în momentul în care furnizorul de apă potabilă din București, Apa Nova a dat asigurări apa din București este bună de băut. Locuitorii Capitalei au fost alimentați din râul Dâmbovița, în loc de râul Argeș, folosit în mod obișnuit pentru sectoarele 5 și 6, asta după ce apa râului Argeș a suferit, luni, 28 ianuarie, o contaminare cu amoniu.
”Nu cunoaștem pe ce se bazează Ministerul Sănătății, nu am primit nicio notificare legată de o eventuală problemă în rețeaua de distribuție a apei, noi vă garantăm că ceea ce facem facem cu profesionalism și nu există niciun pericol pentru sănătatea publică”, a declarat Mihai Savin, director Apa Nova.
Citeste și: Prof. dr. Mencinicopschi: „Nu gătiţi cu apa de la robinet. Vă puteţi îmbolnăvi”
În cursul zilei de miercuri, DSP Bucureşti a primit mai multe sesizări de la cetăţeni care locuiau în sectoarele 5 şi 6 privitor la calitatea apei potabile.
”Apa prezenta un gust şi un miros puternic de clor, prezenta un gust de metale grele. În acel moment, conducerea DSP a luat legătura cu Apa Nova comunicându-i aceste aspecte. Inspectorii DSP au prelevat probe pe care le-au analizat, constatând o depăşire a nivelului de clor peste limitele legale admise. De asemenea, acest lucru a fost comunicat firmei Apa Nova împreună cu o adresă prin care i se cerea acesteia să posteze pe site că depăşirile de clor sunt peste limitele legale admise şi că se recomandă nefolosirea în acest moment a apei. Lucru care nu s-a întâmplat”, a precizat Sorina Pintea.
Două seturi de analize, două concluzii diferite
Compania Nova Vita susține că și ei au prelevat probe, iar cantitatea de clor din apă este în limitele admise de lege.
”Variații ale parametrului clor sau a altor parametri există, întotdeauna între limita minimă și limita maximă. Atunci când clorul ajunge în zona limitei maxime, poate să apară miros, în funcție și de zona în care se consumă”, susține directorul Nova Vita.
”Cei de la Apa Nova spun că au prelevat şi ei probe şi sunt conforme – au spus acest lucru şi conducerii DSP, dar telefonic, nu au trimis acele buletine de analiză. Au cerut inspectorilor de la DSP să ia probe împreună şi să le testeze în laboratorul propriu Apa Nova, lucru care nu este conform uzanţelor. Deci, noi avem nişte reguli pe care trebuie să le respectăm. De aceea, probele au fost analizate în laboratoarele DSP, iar datele le-am transmis conform uzanţelor”, susține ministrul Sănății.
Ce efecte asupra sănătății poate să aibă apa cu un nivel de clor ridicat?
Dacă populaţia consumă apă cu un nivel de clor depăşit, acest lucru nu influenţează asupra sănătăţii pe termen scurt sau lung, dar poate să provoace persoanelor care sunt alergice, celor care au astm bronşic sau celor care suferă de anumite boli rare disconfort şi chiar agravarea simptomelor.
„Este decizia mamelor dacă folosesc apa pentru spălarea copiilor sau nu, noi am dat recomandări. Eu, personal, recomand multă grijă. Apa de la robinet să nu fie folosită la gătit pentru că apa fiartă măreşte concentraţia de clor, iar gustul se simte mult mai pregnant. În special pentru sectoarele 5 şi 6, pentru că acolo s-a constatat o depăşire a concentraţiei de clor”, a declarat ministrul Sănătăţii.
Sorina Pintea a precizat că a primit fotografii de la o persoană care avea o boală rară şi care a folosit apă cu concentraţie mare de clor, iar persoana respectivă „a avut manifestări ciudate”. „Apoi, am primit telefonic informaţia de la o persoană care are astm că a avut probleme. De aceea am făcut aceste recomandări”, a explicat Pintea.
Sorina Pintea a ținut să precizeze că nu există un război cu furnizorul de apă, care susține că apa din București este potabilă. Datoria Ministerului Sănătății este să informeze populația, fiind responsabil de sănătatea publică.
„Am recomandat, nu am obligat populaţia să nu folosească apa de la robinet nici pentru igiena personală, nici pentru consum, dar am recomandat şi am considerat necesar că fiecare trebuie să ia o decizie cunoscând faptele. Nu am spus nicio clipă că apa nu este potabilă. Între apa cu un nivel de clor ridicat şi apa potabilă există o diferenţă. Nu este o luptă între nimeni, cu nimeni. Ministerul Sănătăţii este responsabil de sănătatea publică. Informăm aşa cum facem de fiecare dată. Eu cred că s-a înţeles greşit, cred că nici interesul Apa Nova nu este să afecteze sănătatea publică, dimpotrivă, dar cred că este normal să comunicăm corect şi exact ce s-a întâmplat”, a menționat Sorina Pintea.
În tot acest șuvoi de declarații, primarul capitalei, Gabriela Firea, a transmis o scrisoare către CSAT și SRI cu rugămintea de a elucida, de a clarifica această situație controversată din București,
”În acest moment avem două tipuri de analize și două tipuri de declarații. Analizele operatorului de apă și canal, care are contract cu Primăria Capitalei din anul 2000 și până în 2025, sub sancțiune penală dacă dezinformează primăria sau populația, și rapoartele de la DSP despre care operatorul spune că nu s-au prelevat probe din toate punctele, ci doar din câteva. Dacă cumva operatorul de apă a greşit, cu siguranţă voi demara procedurile de reziliere a contractului. Dacă DSP nu a luat probele dn punctele indicate şi s-a transmis panică prin aceste măsurători, cred că Guvernul şi Ministerul Sănătăţii trebuie să ia măsuri. Nu este posibil ca aseară, Ministerul Sănătăţii să ne spună că apa nu e bună nici de băut, nici de spălat, iar azi să spună că nu a spus că apa nu este bună”, a declarat Gabriela Firea.