Sorina Pintea – Spitalele nu raportează toate cazurile de gripă. Numărul îmbolnăvirilor poate fi mult mai mare

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că nu a putut fi luată o decizie privind declarea stării de epidemie, deoarece spitalele nu raportează toate cazurile de gripă. Astfel că este posibil ca numărul real de îmbplnăviri să fie mult mai mare.

„Spuneam că vom centraliza datele şi vom decide împreună cu specialiştii din MS dacă este cazul, conform datelor, să declarăm sau nu epidemie de gripă. Am aceste date, nu pot să spun dacă avem epidemie sau nu în acest moment, pentru că am câteva exemple. Într-un judeţ în care au fost patru decese cauzate de virusul gripal s-au raportat zero cazuri sau s-a raportat un caz. La nivelul municipiului Bucureşti, din 49 de spitale au raportat 17 spitale la Direcţiile de Sănătate Publică. Eu, în calitate de ministrul al Sănătăţii, nu pot să iau nişte decizii pe informaţii trunchiate. Nu aş putea să vă dau explicaţii (de ce unele spitalele nu raportează cazurile de gripă), o să o cer mâine, pentru că în cursul acestei seri am tot primit date şi le-am tot confruntat”, a spus Sorina Pintea la Digi 24.

Ministrul Sănătății a precizat că vor fi luate măsuri împotriva spitalelor care nu raportează cazurile de gripă.

„Mi se pare o pură inconştienţă. Voi lua măsuri în aceste cazuri, pentru că mi se pare normal ca în cazuri ca acesta, când suntem în pragul unei epidemii, când Europa este în pragul unei epidemii, noi să ne facem că raportăm sau să nu raportăm. Judeţul Caraş-Severin, care a raportat un singur caz, mi-e greu să cred că are un singur caz. Aradul a raportat şase cazuri, din care nouă internate. Am datele, dar nu sunt cele reale şi eu vreau atunci când iau o decizie împreună cu specialiştii să avem datele concrete şi corecte”, a punctat ministrul.

Alte 30.000 de doze de vaccin antigripal vor fi achziționate și distribuite Direcțiilor de Sănătate Publică din țară care au solicitat doze suplimentare de vaccin.

- Articolul continua mai jos-

Ministrul a menționat că toate cele 54 de persoane care au decedat din cauza gripei aveau în comun faptul că nu erau vaccinate. Despre cele cinci cazuri de persoane tinere care nu avea condiții medicale preexistene, ministrul a afirmat că cel mai probabil nu au mers la medic și au luat medicamente după ureche.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari