Epidemia de gripă ar putea fi declarată în România astăzi sau cel târziu mâine, dacă datele Institutului de Sănătate Publică vor confirma a treia săptămână epidemică.
Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 48, a informat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
522 de cazuri de îmbolnăviri de gripă dintr-un total de 117.576 de infecții respiratorii se înregistraseră de la începutul sezonului până la precedenta centralizare a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, realizată săptămâna trecută, citat de HOTNEWS.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că autoritățile deja acționează ca în cazul unei epidemii, astfel că nu vor fi luate măsuri suplimentare.
Școlile nu se vor închide. Sorina Pintea a mai anunțat că nu se va lua măsura închiderii școlilor, ci „fiecare școală, fiecare clasă va putea cere suspendarea cursurilor dacă 20% dintre copii lipsesc (din cauza gripei – n.red.). Se vor închide punctual, acolo unde sunt probleme, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar pot decide acest lucru.
În fiecare an, în această perioadă are loc o circulație a virusului gripal. Eu nu cred că trebuie să facem din asta un caz special„, spunea ministrul Sănătății
.
Cum te ferești de gripă. Sfaturile specialiștilor, recomandate public de Ministerul Sănătății:
Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuala indicaţie de spitalizare;
Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
Igiena adecvata a mâinilor, in vederea reducerii răspândirii virusului;
Evitarea aglomerațiilor și limitarea organizării de evenimente;
Triaj epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;
Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, in special în secțiile cu risc;
Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
Ministerul Sănătății a transmis și spitalelor un set de măsuri suplimentare pentru această perioadă:
1. Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.
- Articolul continua mai jos-
2. Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) – febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator!
3. Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi ingrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.
4. Vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.
5. Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia.
6. Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.
7. Transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa/gripa severa (SARI) în spitalul/secția de boli infecțioase. În caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura condiții de izolare pe secția de origine sau într-o altă secție, cu personal dedicat.