Astăzi, cel târziu mâine ar putea fi declarată epidemia de gripă. Vezi dacă se închid școlile

Epidemia de gripă ar putea fi declarată în România astăzi sau cel târziu mâine, dacă datele Institutului de Sănătate Publică vor confirma a treia săptămână epidemică.

Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 48, a informat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

522 de cazuri de îmbolnăviri de gripă dintr-un total de 117.576 de infecții respiratorii se înregistraseră de la începutul sezonului până la precedenta centralizare a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, realizată săptămâna trecută, citat de HOTNEWS.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că autoritățile deja acționează ca în cazul unei epidemii, astfel că nu vor fi luate măsuri suplimentare.
Școlile nu se vor închide. Sorina Pintea a mai anunțat că nu se va lua măsura închiderii școlilor, ci „fiecare școală, fiecare clasă va putea cere suspendarea cursurilor dacă 20% dintre copii lipsesc (din cauza gripei – n.red.). Se vor închide punctual, acolo unde sunt probleme, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar pot decide acest lucru. În fiecare an, în această perioadă are loc o circulație a virusului gripal. Eu nu cred că trebuie să facem din asta un caz special„, spunea ministrul Sănătății.

Cum te ferești de gripă. Sfaturile specialiștilor, recomandate public de Ministerul Sănătății:

Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuala indicaţie de spitalizare;
Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
 
Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
Igiena adecvata a mâinilor, in vederea reducerii răspândirii virusului;
 
Evitarea aglomerațiilor și limitarea organizării de evenimente;
 
Triaj epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;
Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, in special în secțiile cu risc;
 
Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
 
Ministerul Sănătății a transmis și spitalelor un set de măsuri suplimentare pentru această perioadă:

1. Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.

- Articolul continua mai jos-

2. Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) – febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator!

3. Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi ingrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.

4. Vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat.

5. Refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia.

6. Refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igiena riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.

7. Transferul imediat al cazurilor cu tablou clinic compatibil cu gripa/gripa severa (SARI) în spitalul/secția de boli infecțioase. În caz de supra-aglomerare a acestuia/acesteia se vor asigura condiții de izolare pe secția de origine sau într-o altă secție, cu personal dedicat.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari