În interiorul intestinului nostru (mai ales la nivelul colonului) există milioane de bacterii. Aceste bacterii au un rol important în economia organismului uman. Datorită lor suntem capabili să digerăm corect anumite alimente.
Au rol în imunitate. Și, mai nou, s-a descoperit că tot ele influențează ce alegem sămâncam. De exemplu, ingestia pe o lungă perioadă de timp a îndulcitorilor artificiali conduce la selectarea unei flore digestive care ne crește dorința de a mânca alimente cu gust dulce.
Probioticele – Bacteriile care sunt localizate în colon, și care au acest rol extrem de important în sănătatea noastră.
Sunt afectate de consumul de antibiotice. Iar dezechilibrul dintre diversele specii este evidențiat în diferite afecțiuni digestive.
Aceste bacterii se numesc probiotice și ele se găsesc în diferite variante liofilizate în farmacii. Pe acestea le prescriu, de regulă medicii, atunci când indică un tratament cu antibiotice.
Dar ele se găsesc și în alimentele supuse procesului de fermentație: chefir, iaurt, murături fermentate, varză murată, borș, și chiar, în cantitate mai mică, în bere. Astfel de alimente este util să fie prezente în meniul nostru, măcar din când în când.
Citeste și: Uleiul de măsline extra virgin împotriva cancerului de colon
Dar acest lucru nu este suficient.
Prebioticele – Este important sa oferim acestor bacterii și hrana necesară, iar hrana care asigură hrănirea bacteriilor bune sunt fibrele alimentare, numite prebiotice.
Prebioticele au rolul de a întreține existența acelei flore intestinale utile pentru sănătateanoastră.
Potrivit dr. Mihaela Bilic, medic primar Nutriție și Boli de metabolism, avem nevoie de trei categorii de astfel de fibre:
- fibrele din ceapă, praz și usturoi
- fibrele din anghinare și andive
- fibrele din cereale integrale (amidon rezistent la digestie).
Și tot dr. Mihaela Bilic ne spune că atunci când consumam paste sau orez, dacă sunt mâncate reci, amidonul este mai puțin absorbit/digerat și ajunge în colon unde va hrăni bacteriile bune.
Bacteriile neprietenoase, responsabile de balonări, tranzit intestinal accelerat și alte probleme digestive, se hrănesc mai ales cu zahăr. Reducerea consumului de zahăr ajută la limitareanumărului acestor coloniștinedoriți din organismul nostru.
Clismele sau alte manevre dramatice și intempestive de curățare a colonului, făcuteîn mod repetat, cu sau fără așa-zisul scop de detoxifiere, dar fără supraveghere medicală, pot duce la distrugerea florei bacteriene bune.
SFATUL MEDICULUI – Atunci când alegeți meniul zilnic, sau tratamente de detoxifiere, gândiți-vă și la bacteriile din intestin. De ”bunăstarea” și echilibrul lor depinde starea noastră de sănătate.