Testul pentru depistarea cancerului de col uterin este gratuit, dar femeile nu merg la medic

Femeile care aleg să se testeze gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin prin Programul Național de screening sunt tot mai puține.

„Este o boală într-o creştere alarmantă, cancerul de col uterin fiind al doilea ca frecvenţă dintre toate tipurile din cancer din lume. La fiecare două minute o femeie moare din această cauză. Situaţia este cu atât mai tristă cu cât cazurile de cancer de col uterin sunt descoperite în stare avansată. Din pricina problemelor sociale şi economice, româncele nu îşi fac controale şi ajung la medic atunci când boala este într-un stadiu avansat şi chiar terminal. Din păcate, este acest Program Naţional de Screening, pentru depistarea cancerului de col uterin în stadiu precoce, dar, paradoxal, femeile nu îl accesează, deşi este absolut gratuit”, a declarat Coordonatoarea compartimentului Promovarea Sănătăţii din cadrul DSP Vâlcea, dr. Cristiana Gândăcioiu.

Anul trecut doar 143 de femei din judeţul Vâlcea şi-au făcut analizele prin acest program pentru depistarea cancerului de col uterin , în prezent, în statisticile DSP fiind înregistrate 645 de cazuri de cancer de col uterin.

Gândăcioiu a menţionat însă că numărul deceselor cauzate de cancerul de col uterin este în scădere, anul trecut fiind înregistrate 18 femei care au fost răpuse de această boală.

„De la 25 de decese în 2012, anul de debut al programului, se observă o scădere, până la 18 anul trecut, ceea ce este un lucru destul de bun. În 2012, femeile nu prea au ştiut despre ce este vorba şi au accesat foarte puţine. Au fost circa 140 de femei, pe când în anul următor au înţeles graba şi s-au dus la testare 3.995 de femei. În timp a scăzut însă adresabilitatea, în 2017 fiind 659 de femei care au mers la spital iar anul 2018 este cam ca la început, adică 143. Cred că trebuie lucrat un pic la mentalitate, pentru că această boală poate fi prevenită şi tratată dacă este depistată din timp”, a precizat medicul de la DSP.

- Articolul continua mai jos-

Potrivit statisticilor, în judeţul Vâlcea, prin Programul Naţional de Screening au fost depistate anul trecut 42 de cazuri noi de cancer de col uterin, cele mai multe – 27 – fiind în mediul rural.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari