fbpx
Acasă Info Pacient Pneumotoraxul - simptomatologie

Pneumotoraxul – simptomatologie

Pneumotoraxul spontan primitiv se referă la colapsul unuia sau ambilor plămâni, provocat de pătrunderea aerului în cavitatea pleurală. Cavitatea pleurală este spaţiul dintre foiţele pleurale, două straturi de ţesut care acoperă plămânii de jur împrejur. “Primitiv” se referă la faptul că nu există o boală diagnosticată  şi “spontan” se referă la faptul că nu există un motiv cunoscut .

Pneumotoraxul spontan primitiv a ajuns în atenția publică după ce cunoscutul actor, Mihai Bobonete, interpretul lui Bobiță din serialul Las Fierbinți, a fost operat după ce a suferit un pneumotorax sever.

Care sunt simptomele PSP?

Durerea bruscă în piept este simptomul cel mai frecvent  pe care îl au oamenii când fac PSP. Uneori durerea se agravează cu respiraţia. Unii, nu toţi, au şi dificultăţi în respiraţie. Alţii tuşesc şi câţiva vor avea durere în umăr sau durere ascuţită între scapule. La majoritatea oamenilor, aceste simptome nu durează mult şi foarte rar se agravează.

Articolul continua mai jos

Citeste şi: Pneumonia, afecțiunea cu peste 30 de cauze de apariție

Pneumotoraxul este diagnosticat prin radiografie pulmonară, deşi medicul vă poate spune că aveţi PSP şi prin simpla auscultaţie a toracelui. Uneori vi se recomandă tomografie computerizată(CT) dacă doctorul are nevoie de imagini mai detaliate ale plămânului dumneavoastră.

Cine este predispus la pneumotoraxul spontan primitiv?

 Tinerii (cu vârste între 15-34 ani) au cele mai mari şanse de a face PSP. Studiile arată , de asemeni, că persoanele înalte şi slabe au şanse mai mari de a face PSP. Fumatul de tutun şi/sau marijuana induce un risc semnificativ mai mare de a face PSP şi creşte probabilitatea de recăderi.

Citeste şi: Sfaturi de călătorie pentru bolnavii de plămâni (VIDEO)

Cum se tratează pneumotoraxul spontan primitiv ?

Este posibil să nu primiţi nici un tratament semnificativ după PSP. La spital medicul vă va examina şi, dacă este necesar, vă va da oxigen pentru a ajuta respiraţia greoaie şi va trata durerea cu medicamente.

Îndepărtarea aerului din cavitatea pleurală

Dacă medicul consideră că există un risc pentru a face din nou colaps pulmonar sau dacă observă că pneumotoraxul spontan primitiv vă afectează respiraţia, probabil vă va sugera una dintre metodele de a elibera aerul din cavitatea pleurală.

Citeste şi: Tu știi câți ani au plămânii tăi? BPOC – diagnostic și tratament

Aspiraţia cu ac

Când se face aspiraţie cu ac, este introdus un tub subţire în torace după ce zona este amorţită cu anestezic local, şi aerul din cavitatea pleurală este extras cu siringa. Procedura se poate face ambulatoriu(nu trebuie să staţi în spital peste noapte) şi durează aproximativ 30 minute.

Inserţia unui dren toracic 

 Un tub de dren înseamnă să aveţi un tub în torace pentru a drena aerul în afara cavităţii pleurale. Pielea dumneavoastră va fi amorţită cu anestezic local şi veţi primi medicamente pentru a calma durerea sau pentru a vă relaxa.

Pleurodeza 

Pleurodeza este o procedură care urmăreşte să unească foiţele pleurale pentru a preveni un nou colaps al plămânului. Se poate realiza chimic sau mecanic.

Pneumotoraxul spontan primitiv – Chirurgia toracică video-asistată

Chirurgia toracică video-asistată(VATS) este o operaţiune relativ non-invazivă, făcută sub anestezie generală. Este nevoie de un instrument subţire, ca un tub, cu o cameră în capăt(numit toracoscop) care este introdus printr-o mică tăietură în torace. Procedura implică îndepărtarea bulelor, urmată de pleurodeză.

Aproximativ 30% dintre cei care fac PSP mai au episoade de colabare a plămânului. Fumatul de tutun şi/sau marijuana creşte riscul semnificativ. Dacă sunteţi fumător, medicul vă va sfătui insistent să nu mai fumaţi după un episod de PSP.

Persoanele care au avut PSP ar trebui să evite scufundările pentru că variaţiile de presiune vă pot pune în situaţia de a nu mai putea respira. Dacă aveţi PSP, n-ar trebui să zburaţi fără a drena aerul din cavitatea pleurală, datorită variaţiilor nivelului de presiune.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,930FaniÎmi place
1,100AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cancer la ficat: consumul de cafea reduce riscul la jumătate

Conform unui nou studiu, o cană de cafea, dimineața, ar putea reduce la jumătate...

Ce este leucemia și cum se tratează

Ce este leucemia și cum se tratează. Diagnosticul de leucemie este adesea o lovitură...

Cancer de ficat – simptome, diagnostic, tratament

Cancerul hepatic este o tumoare care apare și se dezvoltă în țesutul ficatului. Carcinomul...

Infecția cu rotavirus se previne prin vaccinare

În prezent, nu există niciun medicament specific capabil să combat infecția cu rotavirus . De...

Pori dilatați. Ce soluții ai să elimini aceste „imperfecțiuni” ale pielii?

Pori dilatați. Se întâmplă frecvent să te confrunți cu problema porilor dilatați. Cum apar...

Ce este și cum se manifestă anxietatea

Anxietatea și stresul sunt reacții normale ale organismului, care ne ajută să facem față...