fbpx
Acasă Sănătate şi Prevenţie Iarna, colesterolul poate crește. Află factorii care influențează nivelul crescut

Iarna, colesterolul poate crește. Află factorii care influențează nivelul crescut

Hipercolesterolemia sau nivelurile înalte de colesterol din sânge poate depinde de dietă, stilul de viață, afecțiuni preexistente (diabet, hipotiroidism, boli renale, boli hepatice) sau de o componentă genetică. Aceasta variază în funcție de perioada din an, cu profiluri lipidice negative și periculoase în lunile mai reci, o tendință care poate fi pusă pe seama modificărilor comportamentale legate de anotimpuri.

Studiile efectuate recent confirmă existența unei asocieri clare între diferite anotimpuri și creșterea nivelurilor LDL (colesterol “rău”). Totul depinde de obiceiurile care sunt adoptate în funcție de fiecare perioadă din an. Vara există tendința de a ieși mai mult, de a face mai multă activitate fizică, de a avea o dietă săracă în produse de origine animală, de a adopta comportamente mai sănătoase, în general.

În timp ce în sezonul rece, efortul fizic scade, iar dieta este mai bogată în alimente grase, cu indice caloric ridicat, ceea ce marchează în sens negativ valorile LDL. O altă ipoteză avansată de specialiști este că pe timpul iernii expunerea limitată la soare duce la o reducere a concentrațiilor de vitamină D, fapt asociat cu niveluri mai ridicate de colesterol.

Hipercolesterolemia – 70-80% din cantitatea de colesterol este fabricată de propriul organism

Articolul continua mai jos

De reținut este faptul că, mai întâi de toate, colesterolul constituie o componentă a sângelui, care permite funcționarea optimă a organismului uman: se regăsește în membrana tuturor celulelor, în teaca de mielină a nervilor, sub formă de săruri biliare, vitamina D și hormoni. O parte din colesterol este produsă de ficat și o parte din alimentele pe care le consumăm, astfel că 70-80% din cantitatea de colesterol care se găsește în organism este fabricată autonom de ficat și doar 20-30% derivă direct din alimente.În sânge circulă în două forme: LDL (colesterolul ”rău”) și HDL (colesterolul ”bun”), în funcție de tipul moleculelor la care se leagă.     

Hipercolesterolemia –  favorizată de fumat, diabet și dieta bogată în grăsimi

Din nefericire, LDL tinde să se așeze pe suprafața interioară a arterelor și să formeze plăci de aterom, formațiuni dure care fac pereții vaselor de sânge mai puțin elastici, restricționând fluxul sangvin, ceea ce conduce la un risc crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Acest fenomen este favorizat de fumat, diabet și dieta bogată în grăsimi. Din aceste motive, colesterolul LDL nu trebuie să depășească 170 mg pentru 100 ml de sânge, iar HDL nu trebuie să înregistreze valori mai mici de 35mg/100ml.

Consumul fructelor, legumelor, peștelui reduce nivelurile LDL

Desigur, temperaturile scăzute din timpul sezonului rece invită la consumul alimentelor bogate în colesterol (ciocolată, carne, ouă, unt brânză etc.) și acest lucru poate justifica vârfurile de incidență sezonieră, dar o reducere a aportului acestora în favoarea fructelor, legumelor, peștelui este o măsură care aduce multe beneficii. Evitarea alimentelor de origine animală, reducerea consumului de zaharuri simple, a consumului de cofeină și a fumatului pot influența în mod pozitiv valorile hipercoesterolemiei.

 

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Alimentația pacientului în timpul radioterapiei

Radioterapia, ca orice tratament oncologic, poate avea efecte secundare (greață, vărsături, diaree, mucozită, disfagie...

Spondilita anchilozantă, factorii genetici sunt vinovați

Puțin cunoscută și greu de diagnosticat, spondilita anchilozantă este adesea confundată cu alte afecțiuni...

Radioterapia în cancerul de prostată

Cancerul de prostată reprezintă a doua cea mai frecventă neoplazie întâlnită în România, incidența...

Sângele respins la analize sau „sângele-rebut”. Ce trebuie să știe donatorii despre asta

Una dintre problemele tot mai frecvente cu care se confruntă cei implicați în campaniile...

Chirurgia bariatrică – Tratamentul obezităţii morbide

Chirurgia bariatrică sau chirurgia obezității are ca și scop scăderea în greutate de lungă...

Reumatismul – tot ce trebuie să știi despre el

Reumatismul - tot ce trebuie să știi despre el. Impactul pe care afecțiunile reumatismale...