Dinții neîngrijiți pot să favorizeze apariția unor probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul afecțiunile cardiovasculare, cancerul sau bolile pulmonare. În același timp, bolile cronice înrăutățesc starea danturii. Bacteriile din cavitatea bucală pot avea consecinţe serioase asupra sănătăţii. Ele migrează în sânge şi provoacă infecţii şi inflamaţii de multe ori foarte grave.
Potrivit unor studii de specialitate, românii sunt europenii cu dinţii cei mai prost îngrijiţi. Șapte din 10 români și-au pierdut cel puțin un dinte.
„În practică, vedem de toate. Pacientul a venit fără dantură sau fără doi, trei dinţi. Vrem o dantură ca la 20 de ani, foarte dificil”, spune Tatiana Moisei, medic specializat în chirurgie dentară.
Diabeticii au risc crescut de afecţiuni gingivale, din cauza creşterii nivelului de zahăr din sânge. În același timp, o persoană cu dinții neîngrijiți este expusă unui risc crescut de dezvoltare a diabetului zaharat, ca urmare a numărului mare de bacterii din gură.
Banala gingivită duce la parodontoză, mobilitate dentară, pierderea dinţilor.
Parodontoza poate să agraveze bolile pulmonare, mai ales la pacienţii cu sistem imunitar scăzut. În plus, riscul de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral este mai mare decât la persoanele cu dantura sănătoasă. Pe de altă parte, oamenii care au deja boli cardiovasculare pot face mai repede parodontoză.
„Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare, ei au o medicaţie specifică, de obicei folosesc antagonişti de calciu, aceşti antagonişti de calciu au ca şi efect advers o creştere în volum a gingiei”, afirmă Roxana Mirea, medic specialist în parodontologie.
Sănătatea dinţilor este mai expusă în anumite etape ale vieţii: pubertate, sarcină, menopauză.
Chiar dacă nu avem afecţiuni dentare, trebuie să facem cel puţin o vizită la şase luni medicului stomatolog. Iar pacienţii cu boli metabolice chiar mai des: o dată la trei luni.
De menționat e că toate datele prezentat au fost obținute în urma solicitării Digi24.