Grăsimea de pe abdomen la bărbați, risc crescut pentru bolile cardiovasculare

Femeile şi bărbaţii au tendinţa de a depozita grăsime în mod diferit – femeile au capacitatea de a stoca mult mai uşor grăsimea pe şolduri şi picioare, în timp ce bărbaţii tind să acumuleze ţesut adipos în special în zona abdomenului.

Distribuţia grăsimii în regiunea mediană sau în alte zone ale corpului este în mare parte influenţată de factori genetici, conform unui studiu publicat recent de cercetători de la Universitatea Uppsala din Suedia.

Grăsimea depozitată în zona mediană a corpului a fost asociată cu creşterea riscului de îmbolnăvire.

Bărbaţii acumulează o cantitate mai mare de grăsime abdominală în comparaţie cu femeile, iar acest lucru poate explica prevalenţa crescuta a bolilor cardiovasculare observată la persoanele de sex masculin.

Mai mult, studiile epidemiologice au demonstrat că, în cazul femeilor, capacitatea de a stoca ţesut adipos în zona şoldurilor şi a picioarelor le oferă acestora o anumită protecţie împotriva bolilor cardiovasculare.

- Articolul continua mai jos-

Rezultatul studiului ar putea conduce la dezvoltarea unor noi intervenţii pentru reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, se menţionează pe site-ul universităţii.

”Sistemele biologice pe care le subliniem în studiul nostru au potenţialul de a fi utilizate ca puncte de intervenţie pentru noi medicamente ce vizează îmbunătăţirea distribuţiei grăsimii corporale şi reducerea riscului de îmbolnăvire”, a subliniat Mathias Rask-Andersen, citat de AGERPRES.

Milioane de variante genetice din genom au fost testate pentru a analiza asocierea dintre acestea şi modul de distribuire a ţesutului adipos în zona braţelor, picioarelor sau a zonei mediane, iar echipa de cercetători a identificat aproape o sută de gene care afectează localizarea ţesutului adipos în diferite compartimente ale corpului uman.

Oamenii de ştiinţă care au efectuat studiul publicat în jurnalul Nature Communications au analizat modul în care era distribuită grăsimea corporală în cazul a aproape 360.000 de participanţi voluntari.

Oamenii de ştiinţă au utilizat date incluse în UK Biobank, un studiu de amploare ce cuprinde o jumătate de milion de participanţi din Marea Britanie.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari