Cinci mituri despre gripă și vaccinul antigripal

Spitalul Universitar de Urgență București au preluat de la colegii lor, medici experți în sănătate publică din cadrul CDC (Centers for Disease Control and Prevention) din SUA, cinci mituri despre gripă care nu au nicio legătură cu realitatea.

Infecția cu virusul gripal cu care ne confruntăm an de an are o anume predictibilitate. Cu toate acestea, foarte mulți oameni aleg să ignore pericolul pe care aceasta îl reprezintă.

Iată cele 5 mituri despre gripă și vaccinuri care circulă în rândul populației:

Mituri despre gripă – MITUL 1: VACCINUL ANTIGRIPAL POATE PRODUCE GRIPA. Fals.

Vaccinul antigripal nu poate să producă gripă. Durează 2 săptămâni pentru ca organismul că capete imunitate în fața virusului gripal, timp în care persoana vaccinată nu e protejată împotriva vreunei gripe și nici vreunei răceli (viroze) pe care a contractat-o între timp. Oamenii își fac vaccinul la cabinete medicale sau în clinici unde cu siguranță mai sunt persoane răcite în preajma lor și de unde pot lua o răceală/ viroză.

- Articolul continua mai jos-

Mituri despre gripă – MITUL 2: OAMENII SĂNĂTOȘI NU AU NEVOIE DE VACCIN ANTIGRIPAL. Fals.

Și persoanele perfect sănătoase, adulți sau copii care nu au factori de risc pentru boli grave, se pot îmbolnăvi de gripă, vor necesită spitalizare și chiar pot mori din cauza gripei. Având în vedere că persoanele care vor fi cel mai grav afectate nu pot fi identificate din timp, „recomandarea este ca toți oamenii, începând de la vârsta de 6 luni, să se vaccineze antigripal în fiecare an”, spune dr Lisa Grohskopf, MD, MPH, ofițer medical în cadrul Departamentului de Gripă de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Mituri despre gripă – MITUL 3. GRIPA ESTE O RĂCEALĂ MAI PUTERNICĂ. Fals.

Față de altă răceli sau viroze, gripa debutează brusc, cu febră puternică, frisoane, tremurături, dureri musculare și durere de cap. În situații mai grave, oamenii pot dezvolta simptome severe ale tractului respirator inferior, cum ar fi o tuse puternică și chiar pneumonie.

Mituri despre gripă – MITUL 4: VACCINUL ANTIGRIPAL NU ESTE EFICIENT. Fals.

Tulpina H1N1 este de fapt H1N1pdm09, care a apărut în timpul sezonului de gripă pandemică din 2009 și a fost inițial numită ” gripa porcina „. Deși nu se mai numește gripa porcină, tulpina H1N1 din vaccinul sezonier din acest an protejează împotriva tulpinii H1N1pdm09, astfel încât oamenii să poată fi siguri că primirea vaccinului sezonier de gripă din acest an îi protejează împotriva „gripei porcine”. Potrivit lui Paul Offit, MD, profesor de pediatrie și director al Centrului de Vaccinări de la Spitalul de Copii din Philadelphia, vaccinurile antigripale cu doza standard oferă cea mai bună protecție împotriva bolilor la copiii sub vârsta de 8 ani, în proporție de 65%. După aceasta, eficacitatea vaccinului depinde atât de vârsta pacientului, cât și de cât de bine se potrivesc tulpinile de virușii din vaccin cu cele care circulă în comunitate.

Mituri despre gripă – MITUL 5: E PREA TÂRZIU SĂ ÎMI FAC VACCINUL ANTIGRIPAL. Fals.

Într-adevăr, medicii recomandă ca oamenii să se vaccineze din timp, împotriva gripei, de obicei până la sfârșitul lunii octombrie, deși focarele de gripă pot apărea și mai devreme. Totuși, atâta timp cât virusurile gripale circulă, nu este niciodată prea târziu pentru a ne vaccina, chiar și în luna ianuarie, când sezonul de gripă este probabil să fi atins punctul maxim. Potrivit specialiștilor CDC, gripa poate dura până în luna mai, așadar nu e târziu să vă vaccinați!

Cât costă un vaccin antigripal

În funcţie de compania producătoare şi farmaciile de unde îl achiziţionaţi preţul unui vaccin antigripal poate fi între 20 şi 56 lei. Vaccinul antigripal se eliberează numai pe bază de prescripţie medicală.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari