#SpitaleColor – inițiativa unei tinere din București, pentru a aduce speranță și culoare în spitalele de stat din România!

O tânără din București, specialist în marketing și comunicare și cadru didactic universitar asociat la SNSPA București,a pornit o campanie de strângere de tablouri pictate de artiști profesioniști și persoane care pictează din pasiune pentru a le dona spitalelor de stat din România. Denisa Radu are un vis. Acela de a aduce puțină bucurie în ochii celor care își petrec o vreme prin spitalele României.

Orice proiect mare începe cu pași mici. Așa că, ne-am propus să donăm minim 50 de tablouri pentru a colora pereții spitalelor din România.“ — a scris Denisa Radu în mesajul de pe Facebook în 15 ianuarie 2019, cu speranță, fără să bănuiască că morișca Facebook începe să se învârtească și pentru visul ei!

#SpitaleColor – Spitalele din România au nevoie de culoare și speranță!

Inițiativa de a colora pereții spitalelor de stat din România a încolțit pentru prima dată în mintea Denisei Radu undeva în luna septembrie a anului trecut când, din cauza unei probleme de sănătate, a ajuns la camera de gardă unde a așteptat 5 ore pentru a intra în sala de consultații.

“Pe holul îngust al spitalului, oriunde-mi îndreptam privirea, vedeam oameni cu fețele în pământ, îngrijorate, așteptând să-și audă numele strigat pentru consultație. Citeam pe chipurile oamenilor de acolo doar deznădejde și tristețe. În acele ore de așteptare, m-am tot gândit cât de mult ne influențează starea psihică locul în care ne aflăm. Incredibil de mult! Și după toate acele ore petrecute în spital, am simțit că mă întorc acasă mai bolnavă. La câteva zile distanță de această întâmplare, am văzând-o pe mama soțului meu, Mădălina, pictând. Un tablou prindea viața sub ochii mei și un gând a prins culoare și-n mintea mea: spitalele din România au nevoie de un pic de culoare și speranță!

- Articolul continua mai jos-

Și uite-așa s-a născut proiectul de a colora pereții spitalelor din România”, mărturisește Denisa. Alături de visul ei a stat de la bun început Mădălina Radu, mama soțului ei, inginer de profesie care pictează din pasiune, care i-a făcut Denisei prima donație – 50 de tablouri pictate de ea, pentru primul spital colorat!

Mai multe spitale pe lista de așteptare pentru #SpitaleColor

Imediat după ce a apărut postarea sa pe Facebook, reacțiile cu au întârziat să apară. Prieteni, prietenii prietenilor, oameni cunoscuți și necunoscuți, au rostogolit pe Facebook chemarea Denisei Radu de a da culoare și speranță spitalelor.

“Dorința mea este de a le asigura celor care trec pragul unui spital un mediu mai prietenos, mai colorat, care să le dea speranță că vor fi bine.”

La început, inițiativa n-a avut un nume. #SpitaleColor este numele pe care Denisa l-a preluat de la Răzvan Nistor, unul dintre foștii săi studenți care a distribuit postarea Denisei, pe profilul lui, cu acest nume. Și reacția lui Răzvan Nistor nu a fost singura. Postarea în care Denisa anunța donarea a 50 de tablouri realizate de liviart.ro a strâns în câteva ore câteva sute de distribuiri și aprecieri din diferite colțuri ale României. La numai câteva ore după ce a distribuit anunțul, Denisa a primit zeci de mesaje private de la foști studenți, foști colegi de facultate și persoane necunoscute care se ofereau să ajute. Momentan există o listă cu câteva spitale unde vor începe discuțiile pentru a duce tablouri, dar Denisa Radu, alături de o echipă din ce în ce mai mare de artiști, așteaptă și mai multe solicitări de la managerii de spital!

Primele spitale beneficiare ale campaniei #SpitaleColor

Printre mesajele private primite, unul a fost cel care le-a dat Denisei și Mădălinei Radu încredere că proiectul va prinde viață, cel al doamnei Noela Vieru, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud. A contactat-o pe Denisa spunându-i că s-ar bucura să includă spitalul pe lista spitalelor colorate. După câteva discuții, Denisa a anunțat, oficial, că spitalul din Aiud e primul în care holurile și sălile de așteptare vor prinde culoare în următoarea perioadă. Al doilea spital ce va primi tablouri este Spitalul Militar de Urgență “Dr. Constantin Papillian” Cluj Napoca. Contactată de ZiarMedical, doamna doctor Doina Baltaru, managerul general al spitalului a spus: “Felicitări pentru această inițiativă! Le mulțumesc tuturor celor implicați! Vor aduce multă bucurie pacienților.”

“Schimbarea vine cu pași mici, cu siguranță sunt multe neajunsuri în spitalele din România, dar aducând puțină culoare putem aduce speranță celor care le trec pragul.” DENISA RADU

Un mediu prielnic pentru noi e ca un pământ roditor pentru o floare

Credința Denisei Radu că mediul ne formează, ne determină emoțiile și starea noastră generală este un lait motiv în discuția cu ea, este un motto de viață!  “Un mediu prielnic pentru noi, e ca un pământ roditor pentru o floare. Asta este una dintre credințele pe care le practic și la catedra, când predau. Pun foarte mult accent pe atmosfera din clasă, pe a transmite relaxare, implic multe tehnici de joc în modul de predare,îi încurajez pe studenții mei să-și susțină punctul de vedere argumentat. De ce fac toate astea? Pentru că, dincolo de a le preda anumite teme, vreau ca studenții să învețe anumite abilități care să-i ajute în viața. Cumva, ideea cu spitalele vine tot din această dorință de a le asigura celor care le trec pragul, un mediu mai prietenos, mai colorat, care să le dea speranță că vor fi bine.”

- Articolul continua mai jos-

Implică-te în Campania #SpitaleColor!

Între timp, în mai puțin de două săptămâni de la lansarea Campaniei #SpitaleColor, s-au strâns o mână de oameni faini care vor dona tablouri pentru cauză. Este vorba despre Monica Bălan, Maria Achim, Corina Bralostitianu, Raluca Axinte, Cătălina Busuioc, Irina Iordache, Cristina Serban, Simona Ciurtin, Iulia Alecu, Roxana Jinga, Margareta Mihuț, Mihaela Gabriela Ionescu, Camelia Elena Vasilescu și Sandwich Shop. Deasemenea, unul dintre cei care au rostogolit mesajul este Cristina Irimia. Iar oamenii care doresc să doneze tablouri nu se opresc aici; unii duc ștafeta mai departe, căutând noi donatori printre pictorii profesioniști sau persoane care pictează din pasiune. Alții, precum Raluca Axinte, în curând se vor implica 100% în acest proiect.

Cea mai are bucurie a Denisei, și surpriză totodată, a fost când a văzutcănevoia cea mai mare este aceea a tablourilor pentru că numărul spitalelor aflate în lista de așteptare este tot mai mare!

Mesajul Denisei Radu pentru fiecare dintre cei care pot dărui culoare și speranță: “Haideți să ne adunăm cât mai mulți creatori de frumos pentru a aduce speranță și culoare în cât mai multe spitale!”

 

Cum poți ajuta:

– ești manager de spital?  ÎNSCRIE-TE în campanie!
– ești pictor profesionist sau pictezi din pasiune? DONEAZA!
– ai prieteni care sunt pictori? (fie profesioniști, fie care pictează din pasiune) SPUNE-LE!
– niciuna dintre cele de mai sus nu se aplică pentru tine? SHARE #SpitaleColor către manageri de spital și artiști!

Ajută-ne dând mai departe mesajul pentru a ajunge atât la manageri de spital cât și la pictori pot dona tablouri.

Persoană de contact: Denisa Radu
Pentru detalii grupul de Facebook: Spitale Color
Pagina de Facebook: Spitale Color

  • ziarmedical.ro este alături de Denisa Radu, Mădălina Radu și toți cei care vor să facă din această superbă idee, o misiune civică și vom sprijini în continuare Campania #SpitaleColor. Vă invităm să luați legatura așadar cu Denisa Radu și împreună să dăm culoare vieții pacienților din România!

Autor: Dr. Mirela Rădulescu, director executiv Ziar Medical.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari