Premieră la Suceava: Transplant de os cu alogrefă osoasă conservată

Spitalul Județean de Urgență Suceava a realizat în premieră un transplant de os, folosind alogrefă osoasă umană conservată, importată de la Banca de Ţesuturi.

„S-au făcut investigaţii multiple, examen tomografic simplu şi 3D, care a pus în evidenţă o formaţiune tumorală şi au început coordonările cu Banca de Ţesuturi. Operaţia a fost un succes, a durat cam două ore şi jumătate. S-a excizat tumora în totalitate, s-a grefat cu bucăţi din capete femurale şi ulterior s-au pus două plăci, una pe interior şi una pe exterior, din titan, astfel încât genunchiul s-a stabilizat complet, urmând, sigur, o scurtă imobilizare de trei săptămâni şi recuperare chineto-terapică activă”, a declarat şeful Secţiei de Ortopedie din cadrul SJU Suceava, Răzvan Bandac, potrivit AGERPRES.

Pacientul care a beneficiat de un transplant de os este un bărbat de 60 de ani  care a suferit o fractură de platou tibial în zona genunchiului în urma unei căzături.

Spitalul Județean de Urgență Suceava este singura unitate medicală din Moldova acreditată pentru proceduri de transplant.

- Articolul continua mai jos-

Totodată, s-au făcut şi primele două autotransplante ligamentare şi osoase.

„Noi suntem nu numai receptori, ci şi donatori. Noi trebuie să donăm de la pacientul viu ţesut osos, care se aruncă în mod normal în timpul protezării, după o fractură de col femural sau o coxartroză, se prelucreză la noi, se investighează acel pacient ca să nu existe dubii cu privire la posibilitatea reinfectării unui pacient cu o infecţie hepatică sau cu HIV. Se fac probe extrem de costisitoare”, a spus Bandac.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari