Osteoporoza este una dintre cele mai răspândite boli la nivel mondial și pentru că fenomenul este atât de sever, de aproximativ 10 ani, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a inclus-o printre cele mai urgente probleme de sănătate.
Osteoporoza este, în general, o boală a vârstei înaintate. La femei se instalează de obicei odată cu menopauza, iar la barbați, deși are incidență mai redusă, apare la peste 60-65 ani. Îmbătrânirea duce la o reducere lentă a masei osoase (fără durere sau alte simptome).
Osteoporoza constă dintr-o rărire prin decalcificarea țesutului osos care își pierde partea minerală de calciu și devine mai puțin dens, mai poros și mai fragil decât în mod normal. Dacă această pierdere nu este identificată din timp (prin examen specific de măsurare a densității osoase), prima care se va instala va fi osteopenia și mai apoi osteoporoza.
Pacientul cu osteoporoză poate avea brusc neplăcuta și dureroasa surpriză a unei fracturi chiar și în urma celei mai mici traume sau căderi ușoare. Riscul fracturilor vertebrale sau al femurului poate compromite în mod serios capacitatea de a se deplasa și de a trăi independent viața. De aceea anotimpul rece este un factor de risc în sine, numai și pentru că riscul de accidentare și fractură crește din cauza condițiilor meteo specifice.
Osteoporoza – la fiecare 10 ani, riscul de osteoporoză se dublează
Măsurarea densității minerale osoase este o metodă sigură de evaluare a riscului de fractură în următorii 5 ani: de obicei, se recomandă efectuarea măsurării densității minerale osoase la vârsta de 65 de ani. În realitate, există indicatori de risc care pot impune examinarea înainte de această vârstă, nu numai femeilor la post-menopauza, dar și bărbaților care au depășit pragul de 50 de ani. Specialiștii spun că de fapt, la fiecare 10 ani, riscul de osteoporoză se dublează mai ales atunci când se înregistrează reduceri bruște de greutate (de exemplu, greutate mai mică de 57 kg). După diagnosticarea osteoporozei, testul trebuie repetat la fiecare doi ani.
Vitamina D , rol important în reglarea concentrațiilor plasmatice de calciu
În timpul iernii pacientul cu osteoporoză nu mai beneficiază în aceeași măsură de expunerea la lumina soarelui ca pe timpul verii, ceea ce face ca producția endogenă de vitamina D să scadă.
Vitamina D este esențială pentru:
- absorbția mul mai eficientă a fosforului și calciului;
- reglarea concentrațiilor plasmatice de calciu;
- mineralizarea adecvată a sistemului osos.
Ce mai trebuie să știm despre vitamina D :
- se formează în mod normal în piele prin acțiunea soarelui;
- carențele de vitamină D sunt frecvente ]n special la vârstnici;
- deficitul de vitamina D poate fi aflat în urma unei analize de sânge (prin măsurarea „25-hidroxi-vitaminei D”) și poate fi ușor corectat cu suplimente vitaminice.
Alte articole:
- Hepatofit Forte – Tratamentul natural în steatoza hepatică
- Infecția cu rotavirus se previne prin vaccinare