Cancerul de col uterin ucide anul în România peste 1700 de femei

România se află pe locul al doilea în Europa în ceea ce privește numărul de femei diagnosticate cu cancer de col uterin, și pe primul loc la mortalitatea cauzată de această boală.

Sunt 3.308 de femei diagnosticate cu cancer anual în România, iar aproxi mativ jumătate – peste 1.700 – pierd, în fiecare an, lupta cu boala.

Cancerul de col uterin este al doilea tip de cancer ce afectează femeile din România, după cancerul mamar, potrivit celui mai recent raport al Observatorului Global de Cancer (GLOBOCAN).

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.

- Articolul continua mai jos-

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi testare periodică. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screening-ul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalităţii specifice prin CCU.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) lansată în 2007 are scopul de a creşte gradul de informare al femeilor privind factorii de risc în apariţia cancerului de col uterin şi de a atrage atenţia asupra mijloacelor de prevenire.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a adoptat pentru 2019 tema „Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică”, în urma initiaţivei OMS de lansare a Apelului la acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din mai 2018.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare, efectuarea regulată a screening-ului specific şi tratarea leziunilor precanceroase. Vaccinarea adolescentelor împotriva HPV este sigură şi previne cancerul de col uterin.

Atenţia acordată simptomelor discrete post-infectare cu HPV precum şi solicitudinea legată de nevoile sociale şi spirituale ale femeilor suspecte de cancer de col uterin sunt cruciale. Cancerul de col uterin poate fi vindecat apelând la serviciile clinice specializate pentru diagnostic precoce şi aplicarea promptă a tratamentului. Îngrijirile paliative joacă un rol important în managementul cancerului de col uterin.

Pentru a beneficia de testare gratuită este necesar formularul FS1 pe care femeia îl primeşte după consiliere de la medicul specialist obstetrică ginecologie din ambulatoriile de specialitate sau de la medicul de familie înscris în program. De acest program pot beneficia şi femeile care nu sunt asigurate medical.

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenţie coerente, consecvente şi comprehensive bazate pe: informarea corectă şi consecventă a publicului; mesaje pozitive concentrate pe prevenţie; măsuri cuprinzătoare de prevenţie primară/secundară

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari