Săptămâna 21-27 ianuarie este dedicată prevenirii Cancerului de col uterin. Campania lansată în 2007 are scopul de a crește gradul de informare al femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin și de a atrage atenția asupra mijlocelor de prevenire.
În acest an tema campaniei este: Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică, iar sloganul: Stop Cancerului de Col uterin!
Principala cauza a bolii este infecția cu transmitere sexuală, cea cauzată de virusul uman papilloma (HPV).
Majoritatea infecțiilor HPV sunt autolimitante și se vindecă de la sine – aproximativ 80% din acestea. O mică parte din aceste infecții devin persistente și provoacă leziuni precanceroase care evoluează malign.
Nu există în prezent tratament al infecției cu HPV.
Principalele simptome ale cancerului de col uterin sunt: dureri în partea inferioară a spatelui, dureri în timpul actului sexual, sângerări în timpul/sau după actul sexual sau între menstre, scurgeri vaginale anormale.
Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.
În UE, România se afla într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (32,8 cazuri noi/100 000 femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (14,2decese/100 000).
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV se recomandă atât fetelor, cât şi băieţilor; în cazul băieţilor vaccinarea întrerupe lanţul de transmitere a virusului HPV.
Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva acestei boli.
Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului în stadii incipiente.
Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, printre cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening și vaccinarea împotriva infecției cu HPV.
Acesta poate fi vindecat apelând la serviciile clinice specializate pentru diagnostic precoce și aplicarea promptă a tratamentului.
Îngrijirile paliative joacă un rol important în managementul acestui tip de cancer.
La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenție coerente bazate pe:
- informarea corectă și consecventă a publicului;
- mesaje pozitive concentrate pe prevenție;
- măsuri cuprinzătoare de prevenție primară/secundară – esențiale în scăderea incidenței canceului.
Alte articole:
- Hepatofit Forte – Tratamentul natural în steatoza hepatică
- Patriciu Achimaș – „Planul comprehensiv de cancer, soluția pentru controlul cancerului în România”