Ziarmedical.ro – Trăim într-o lume modernă, mereu pe fugă, cu mult stres și o alimentație de cele mai multe ori nepotrivită: alimente procesate, mese neregulate, fast-food-uri. Doamna doctor, cum este impactat organismul nostru, și pentru că sunteți specialist în domeniul o să vă rog să vă referiți la uzina fiecăruia dintre noi, ficatul.Care sunt primele semne de disfuncționalitate ale ficatului?
Citește și: Protecţia ficatului împotriva substanţelor toxice
Dr. Laura Tribus – Într-adevăr, așa cum o arată și datele statistice, în ultimii ani asistăm la o adevărată creștere a popularității consumului de alimente de tip fast-food în rândul populației, respectiv a obiceiurilor de a folosi o alimentație total necorespunzătoare din punct de vedere cantitativ, dar și calitativ, ce cuprinde alimente procesate și total dezechilibrate din punct de vedere nutritiv.
În timp ce folosirea ocazională a alimentelor de tip fast-food nu are consecințe importante asupra stării de sănătate, în schimb transformarea acestora într-un stil de viață poate induce o serie de complicații, unele extrem de severe, și aș aminti obezitatea, probleme cardio-vasculare, respectiv super tensiunea arterială sau infarctul miocardic acut, determină suferințe din partea aparatului respirator, pacienții obezi relatând frecvent dificultăți de respirație sau probleme din partea aparatului osteoarticular.
Nu în ultimul rând, unele dintre organele cele mai importante care suferă consecutiv utilizării acestor alimente este ficatul, practic cel mai mare organ metabolic al organismului, și o adevărată uzină a acestuia. Mă refer aici la apariția steatozei hepatice, respectiv la încărcarea ficatului și a celulelor sale cu grăsimi, steatoză care în timp poate avea potențiale evolutive diferite, cu distrugerea celulelor hepatice, apariția consecutivă a inflamației, a fibrozei și nu în ultimul rând a cirozei hepatice. De asemenea, după ani de evoluție a acestei afecțiuni și în absența unui tratament adecvat, deseori pacienții pot prezenta cancer hepatic.
Citește și: Dr. Carmen Nonn despre hepatoprotecție și hepatoregenerare naturală (VIDEO)
Ziarmedical.ro – Tratamentul steatozei hepatice trebuie să fie unul potrivit și desigur, destul de repede instituit. Care este acest tratament?
Dr. Laura Tribus – Deși în ultimii 30 de ani s-au înregistrat progrese remarcabile în ceea ce privește bolile hepatice cronice și aș aminti hepatita cronică produse de virusurile hepatitice B sau C, ciroza hepatică și chiar cancerul hepatic, nu același lucru se poate spune și despre tratamentul steatozei hepatice. În primul rând acestor pacienți li se recomandă schimbarea stilului de viață.
Le recomandăm să renunțe la consumul de băuturi alcoolice, să aibă o dietă echilibrată, iar dacă sunt supraponderali sau obezi să realizeze o scădere ponderală în greutate, lucru foarte important, evitându-se scăderile bruște în greutate pentru că inclusiv aceste situații pot duce la agravarea leziunilor de steatoză hepatică.
Din punct de vedere al tratamentelor medicamentoase, acestea sunt destul de limitate în steatoza hepatică și nu pot fi aplicate tuturor pacienților. Cu toate acestea, pacienții beneficiază de administrare de vitamina E, de acizi grași Omega 3, sau uneori de tratamente antidiabetice orale, utile în special pacienților diabetici ce asociază steatoză.
În ceea ce privește semnele clinice ale steatozei, acestea sunt aproape inexistente la majoritatea pacienților. Cu toate acestea, uneori pacienții relatează o stare de oboseală, de fatigabilitate sau de disconfort în etajul abdominal superior. Atunci când sunt examinați de către medicul specialist, pacienții cu steatoză prezintă o creștere de dimensiuni a ficatului, care este însă moale și nedureros. Ceea ce atrage atenția asupra suferinței hepatice cronice este reprezentată de modificarea testelor serologice cu creșterea importantă a valorilor transaminazelor hepatice.
Este important să subliniem faptul că o valoare mult crescută a acestor transaminaze nu indică neapărat și o formă foarte severă de boală. În timp asociată acestor modificări ale transaminazelor serice pacienții prezintă creșteri ale birilubinei, ale fosfatazei alcaline, iar în stadii tardive de boală poate apărea anemie, scăderea numărului de leucocite și de trombocite. Asociat modificărilor serologice, acești pacienți prezintă de cele mai multe ori modificări imagistice descoperite absolut întâmplător cu ocazia efectuării unei ecografii abdominale sau a tomografiei computerizate.
Diagnosticul de certitudine însă, îl stabilește biopsia hepatică, ce este o manevră invazivă, deseori însoțită de o serie de complicații, motiv pentru care, această explorare invazivă a fost înlocuită de teste neinvazive, de tipul fibromaxului care evaluează indirect gradul de afectare a ficatului.
Citește și: Prof. Dr. Dan Dumitrașcu – Posibilități de tratament în bolile ficatului (VIDEO)
Ziarmedical.ro – Pentru situațiile în care pacienții ales să intre într-o farmacie și să ceară un supliment alimentar. Știm că există această tendință a pacienților din țara noastră, ce sfaturi le puteți da ca să fie un pacient informat și să aleagă un produs sigur. V-aș invita să vă gândiți într-un an centenar la un produs sută la sută românesc.
Dr. Laura Tribus – M-aș gândi la produsul care este un produs realizat după o rețetă românească, sută la sută natural și un lucru foarte important este că nu conține excipienți și conține extracte standardizate din plante, în proporții ce asigură un raport optim, între doză și efect.
Ziarmedical.ro – Care ar fi doza zilnică recomandată ca acest produs să își facă efectul?
Dr. Laura Tribus – Doza zilnică recomandată este de trei capsule pe zi administrată pe durata a trei luni pentru că s-a demonstrat în studii clinice realizate în colaborare cu medici specialiști gastroenterologi din diverse clinici universitare că după trei luni de tratament se obține o scădere semnificativă a valorilor transaminazelor serice la mai mult de 85% dintre pacienți, și de asemenea, o îmbunătățire a aspectelor imagistice, respectiv din punct de vedere ecografic, acienții cu steatoză severă, anterior tratamentului, având după aceste trei luni de tratament steatoză moderată, iar cei cu steatoză moderată anterior tratamentului, având la sfârșitul lui steatoză ușoară.
Citește și: Tratamentul natural în steatoza hepatică
Ziarmedical.ro – Acest produs are reacții adverse?
Dr. Laura Tribus – Nu, produsul nu prezintă reacții adverse și prezintă în schimb efecte favorabile. Chiar și după o săptămână de utilizare pacienții relatând deseori remiterea stărilor de oboseală.
Ziarmedical.ro – În afară de steatoza hepatică, pentru ce afecțiuni este recomandat acest produs, Hepatofit Forte ?
Dr. Laura Tribus – Hepatofit Forte contribuie la îndepărtarea grăsimilor din celulele hepatice, și în felul acesta la normalizarea valorilor serice al transaminazelor și de asemenea, prin dublul sau efect hepatoprotector și hepatoregenerator , produsul conținând silimarină într-o concentrație de 150 de miligrame, poate fi utilizat pentru buna funcționare a ficatului la pacienții consumatori cronici de băuturi alcoolice, la pacienții cu hepatite determinate de diferite cauze, la pacienții cu steatoză produsă de diabetul zaharat și ajută inclusiv la o bună funcționare a veziculei biliare, favorizând producerea corectă a bilei și deversarea sa la nivelul intestinului subțire.
Ziarmedical.ro – Pentru că mai e foarte puțin până la aniversarea a 90 de ani de prezență pe piața românească pentru producătorul acestui brand, Fares, să le urăm ”La Mulți Ani!”, iar pacienților români o viață lungă și cu sănătate. Să vă ascultăm o ultimă recomandare de stil de viață sănătos.
Dr. Laura Tribus – Să nu uităm niciodată că un stil de viață sănătos presupune o alimentație rațională, combinată cu un exercițiu fizic adaptat nevoilor personale. De asemenea, un stil de viață sănătos presupune să realizăm vizite periodice la medic pentru a preveni dacă este posibil, sau dacă este cazul pentru a trata diferitelor afecțiuni. Nu în ultimul rând presupune să avem o viață socială, dar și spirituală adaptată zilelor noastre, pentru că inclusiv studiile au arătat că oamenii au o nevoie fundamentală de a avea relații pozitive și de lungă durată, inclusiv acestea contribuie la un stil de viață sănătos.