Medicii români au continuat să plece din țară și în 2018, în ciuda creșterilor salariale substanțiale. Cererile pentru a obține certificate de conformitate (documente care le permit să profeseze în afara țării) a scăzut nesemnificativ în 2018 comparativ cu anul 2017, arată datele transmise HotNews.ro de Ministerul Sănătății. Potrivit acestor date, România a pierdut în medie, 6 medici în fiecare zi din 2018.
În 2018, 2.312 medici au cerut eliberarea certificatelor de conformitate, în timp ce în 2017, numărul total a fost de 2.794 de medici, potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătății.
Aceste cifre sunt departe de declarațiile optimiste făcute de Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în noiembrie anul trecut. Aceasta afirma atunci că cererile depuse de medicii români pentru a pleca în străinătate au scăzut cu 40-50%. Mai mult decât atât existau cereri al medicilor care doreau să se întoarcă în țară.
Salariile medicilor au crescut semnificativ începând cu luna martie 2018. După aplicarea legii salarizare, unii angajați din sistemul medical au beneficiat chiar de dublarea salariilor. Singurii care nu au beneficiat de acest măriri au fost personal TESA, biologi, chimiști și biochimiști.
Exodul medicilor români a fost unul îngrijorător în perioada 2010-2016. Date ale Colegiului Medicilor arată că 14.500 de medici români au plecat din țară în această perioadă. Practic la fiecare șase ore un medic alegea să părăsească România.