Transplantul robotic, o premieră pentru Europa de Est, realizat în România

Echipe medicale din Geneva, Gent, Cluj, Târgu Mureș și Brașov au realizat în România o intervenție în premieră pentru Europa de Est, transplantul robotic sau RAKT „Robotic Assisted Kidney Transplantation”. Suturile vasculare şi implantarea ureterului în vezica urinară au fost realizate folosind robotul DaVinci.

Transplantul robotic a avut loc în cadrul celei de-a doua ediție a maratonului de transplant renal inițiat de Spitalului “Sfântul Constantin” Brașov, prin Centrul de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha”

4 cupluri donator-receptor au fost operate în 3 zile de către o echipă medicală mixtă formată din specialişti din Geneva (Elveția), Gent (Belgia), Cluj Napoca, Tg. Mureş şi Braşov. Pacienţi din Iaşi, Sibiu, Bucureşti și Chişinău au fost operaţi la Braşov folosindu-se tehnici chirurgicale de vârf, unice în peisajul transplantului din România, şi anume prelevarea rinichiului de la donator prin tehnica robotică DaVinci, dar şi o tehnică în premieră în Europa de Est, transplantul robotic sau RAKT „Robotic Assisted Kidney Transplantation”

Anul 2018 a consemnat un record trist în lumea transplantului din Romania, sub 100 de intervenţii de transplant renal la nivel naţional, raportat la necesarul de 3000 de grefe pe an.

- Articolul continua mai jos-

 

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari