fbpx
Acasă Info Pacient Vrei să ai o inimă sănătoasă? Află totul despre colesterol

Vrei să ai o inimă sănătoasă? Află totul despre colesterol

Echilibrul, mereu sinonim cu sănătatea

Colesterolul este o grăsime. Una specială pentru noi, oamenii. Din această cauză, natura a creat mecanisme să o producem, în cazul în care nu o găsim în alimentație. Colesterolul intră în compoziția membranelor (pereților) celulare și tot el este baza producerii unor hormoni. De aceea nu putem trăi fără colesterol.

Dacă există prea mult colesterol în sângele circulant, acesta se depune pe pereții arterelor formând așa numitele placi de aterom. Acestea sunt responsabile de apariția și agravarea bolilor cardio-vasculare (cele mai grave fiind infarctul miocardic și accidentul vascular), dar și a demenței senile. Colesterolul crescut este deci, o boală? Nu. Este doar un semnal de alarmă.

Colesterolul crescut, marker al inflamației ficatului

În general, colesterolul crește ușor în perioada toamnă – iarnă și scade primăvara-vara. Aici are un rol sedentarismul, alimentația, dar și adaptarea organismului la frig.
S-a observat de asemenea o tendință de creștere a colesterolului la femeile la menopauză, în caz de hipotiroidie, la persoanele cu indice de masă corporală crescut (obeze) sau în cazul în care circumferința taliei depășește 80-89 cm la femei și 90-100 de centimetrii la bărbați.
Fumatul este dovedit ca un factor care influențează creșterea colesterolului, în timp ce exercițiul fizic acționează cu rol protector, în sensul menținerii colesterolului în limite normale.
Există și predispoziții familiale de a avea colesterolul crescut, care poate sau nu să fie însoțit și de predispoziția la boli cardio-vasculare.
Dar, cei mai mulți cercetători consideră, mai nou, colesterolul crescut ca un market al inflamației ficatului.

Colesterolul este important pentru viață, dar excesul este de evitat.

Colesterolul, folosit de organismul uman, provine parțial din producția proprie, producerea lui având loc în ficat, parțial din aportul alimentar. Dacămâncam alimente care conțin colesterol în cantitate mai mare (alimente de origine animală), exista niște mecanisme care ajusteazăcorespunzătorproducția proprie. Sigur, dacă exageram consumul de gălbenuș de ou, carne grasă, dar mai ales grăsimi trans (margarina) și zahăr, aceste mecanisme sunt perturbate. Alimentele de origine vegetală nu conțin colesterol. Deci, atunci când vedem că pe eticheta eticheta unei sticle de ulei scrie“colesterol-free” este adevărat, dar un non-sens.
Dar cel mai grav este când consumăm alimente care ”obosesc” ficatul. Iar acesta răspunde cu o producție exagerată de colesterol. De aceea, în cazul în care rezultatele analizelor arată un colesterol mărit, înainte de a merge la programarea obligatorie la medic este imperios necesar să se diminueze din alimentație: dulciurile, margarina, alcoolul, sucurile de fructe (Fructoza din fructe se metabolizează în ficat prin aceleași mecanisme ca și alcoolul, iar sucurile aduc cantități mari de fructoză rapid absorbabilă)
De asemenea, chiar până la vizita medicală trebuie săse reducă consumul de medicamente și să se ia doar acele medicamente care sunt prescrise de medic ca fiind absolut necesare.

COLESTEROLUL – SFATUL MEDICULUI – Există două feluri de colesterol.Există un așa numit colesterol bun, protector (care apare pe buletinul de analize ca HDL colesterol) și un colesterol rău (LDL colesterol). Asta înseamnă că un colesterol crescut doar pe seama creșterii HDL colesterolului este o situație mai puțin alarmantă decât colesterolul crescut pe seama creșterii LDL colesterolului. De aceea, atunci cândmergeți la analize, solicitați și dozarea fracțiunilor lipidice (lipidograma), nu doar dozarea colesterolului. Este foarte important, să ne dozăm periodic colesterolul. Și fițiatenți la acele alimente care ne stresează ficatul: dulciurile, margarina (includeți aici și majoritatea foietajelor), alcoolul, medicamentele fărăprescripție, sucurile de fructe (nu consumați mai mult decât un pahar mic pe zi). Consumul lor exagerat duce, printre altele, și la creșterea colesterolului. Daca totuși doriți să aveți în meniu aceste alimente, combinați-le cu vegetale bogate în fibre: salate, murături etc. Fibrele încetinesc absorbția. Pectina (o zaharidă din categoria fibrelor alimentare solubile) din măr are, de asemenea un rol în încetinirea absorbției colesterolului.

Alte articole:

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

14,153FaniÎmi place
483AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Pericolul transmis de virusuri. Atenție ficatul.

Trei dintre hepatitele virale se cronicizează într-o proporție mare. Infecția cronică cu virusul hepatitei...

AVC trebuie abordat complex, de la prevenţie până la neurorecuperare

Accidentul Vascular Cerebral ( AVC ) trebuie abordat într-o manieră complexă, încă de la...

Cancerul de prostată – diagnostic și tratament

Cancerul de prostată (CP) este cea de-a treia cauză de deces în rândul bărbaţilor,...

Pericardita – cauze, simptome și tratament

Pericardita este o inflamaţie a pericardului, care este un înveliș subțire, format din...

Pneumotoraxul – simptomatologie

Pneumotoraxul spontan primitiv se referă la colapsul unuia sau ambilor plămâni, provocat de pătrunderea...