În cadrul Secţiei Clinice Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) s-au efectuat un număr de 30 de intervenţii chirurgicale de transplant de cornee. Acestea au fost efectuate în cadrul Programului Naţional de Transplant de cornee, derulat pe parcursul anului 2018.
Materialul biologic a fost prelevat de la 17 donatori aflați în moarte cerebrală. Cei mai mulţi donatori provin de la spitalele din capitală (6) şi de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (6). Restul grefelor au fost furnizate de Spitalele Judeţene de Urgenţă din Baia Mare, Deva, Bihor şi Cluj.
Numărul intervențiilor chirurgicale de transplant este în scădere.
Scăderea semnificativă a numărului de donatori din România a determinat o scădere semnificativă a acestor intervenții chirurgicale de transplant.
”Din păcate, timpul de aşteptare în vederea realizării acestor intervenţii chirurgicale de transplant nu mai poate fi anticipat, dat fiind scăderea neaşteptată şi semnificativă a numărului de donator, situaţie care nu pare a se ameliora în viitorul apropiat”, a declarat Maior medic Dr. Laura Macovei, medic primar oftalmolog, doctor în ştiinţe medicale, Coordonatorul Programului Naţional de Transplant de cornee, derulat de către SUUMC.
Patologiile oculare, cele mai frecvente, pentru care s-au efectuat aceste intervenţii chirurgicale de transplant au fost: afecţiuni ale corneei de etiologie infecţioasă (8) şi în cazurile diagnosticate cu keratopatie edematoasă (6 cazuri). Alte afecţiuni tratate sunt: rejetul cornean, distrofiile corneene, leucoame corneene de diferite cauze şi keratoconusul.