Peste 10.000 de afecțiuni psihice au fost recunoscute în Franța, iar din acestea, peste jumătate au fost încadrate la boli profesionale (din raportul Casei de asigurari de sănatate din Franța).
Expresia “tulburări psihice” însumează anxietatea, tulburări de somn, depresia, tulburări de stress post-traumatic, după cum relateaza Figaro, citat de Agerpres.
Motivele declanșatoare care stau la originea accidentelor de muncă legate de afecțiuni psihice sunt în proporții egale, două:
Stresul legat de un eveniment violent din afara companiei – agresiune, jaf, atac.
Consecințele asupra sănătății angajaților ca urmare a expunerii la stres:
Condițiile de muncă:
Din cele 10.000 de afecțiuni psihice recunoscute ca accidente de munca, 596, din sunt încadrate la boli profesionale!
În Franța, trei sectoare de activitate concentrează aproximativ 50% din cazurile de tulburari psihice, având ca punct comun relațiile cu publicul:
- Medico-social 18%
- Transport – 15%
- Comerț cu amănuntul 13
Angajații cei mai afectați sunt femeile – 60%, iar vârsta cea mai vulnerabilă – 40 de ani pentru femei și 41 de ani, pentru bărbați. Dintre tulburările psihice care sunt recunoscute ca boli profesionale cu legătură directă și esențială cu munca, depresia deține un procent covârșitor – 77 %, urmată de tulburările de anxietate – 11% și tulburările de șoc post traumatic – 10%.
Aceste afecțiuni au o tendință crescătoare, apar din ce în ce mai frecvent, iar costul anual, anunțat de studiul efectuat în Franța, este de 230 milioane euro.
Și dacă, pentru accidentul de muncă, durata concediului este de 65 de zile, pentru concediile legate de o afecţiune psihică recunoscută ca accident de muncă, durata este în medie mult mai lungă – 112 zile! Important este că, recunoaşterea unui accident de muncă, face posibilă acordarea unor indemnizaţii zilnice mai mari decât cele percepute pentru boală simplă, fără limită de durată.
Alte articole: