Institutul Național de Statistică dezvăluie că în anul 2017 au fost raportate în România 19.607 infecții spitalicești. Fruntașe în acest top sunt capitala București și județele care au și cele mai multe spitale: Iași, Cluj și Timiș. Cele mai puține infecții spitalicești au fost raportate în județele Covasna, Ialomița, Giurgiu, Gorj și Tulcea.
Statistica oferită ca răspuns la o interpelare a deputatului Costel Alexe nu reprezintă realitatea din spitale. Ministerul Sănătății, Sorina Pintea, recunoaște că subraportarea infecțiilor spitalicești este un fenomen în România.
„Această subraportare nu este vina exclusivă a cuiva ci reprezintă un cumul de factori care conduc la acest fenomen, de la resursele limitate ale sistemului de sănătate publică, suprasolicitarea personalului medical, până la condițiile neconforme din numeroase clădiri de spital care nu permit instituirea unor circuite adecvate standardelor actuale de calitate”, arată reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, în documentul citat de Hotnews.
Din totalul celor 19.607 de infecții spitalicești raportate în 2017, cele mai multe, 5246 în București, urmat de Iași (2469), Cluj (1720), și Timiș (1525). Cele mai puține infecții raportate au fost în Covasna (40), Ialomița (41), Giurgiu (55) și Gorj (58).
Numărul infecţiilor dobândite de pacienţi în spitale aproape s-a dublat în ultimii 12 ani.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, recunoaște că cea mai mare problemă pentru aparișia infecțiilor spitalicești este reprezentată de clădirile vechi în care funcționează spitalele.
“Controlul infecțiilor asociate asistenței medicale este deseori îngreunat de infrastructura spitalicească învechită, fiind numeroase clădirile de spital care nu permit instituirea unor circuite intraspitalicești conforme standardelor de calitate actuale, în acest sens a fost luată hotărârea de a se construi noi spitale. Identificarea, analiza, controlul și monitorizarea riscului infecțios intra-spitalicesc la nivelul frunizorilor de servicii de sănătate înregistrează încă deficiențe semnificative”, precizează Ministerul Sănătății.