fbpx
Acasă Ştiri Medicale România are fabrici care pot produce medicamente ieftine

România are fabrici care pot produce medicamente ieftine

Fabricile de medicamente din Romania au un rol strategic pentru aprovizionarea cu medicamente ieftine a pacientilor. Costul mediu al unei cutii de medicament fabricate in Romania este de 10,10 lei, fata de media pietei de 23,54 lei.

PRIMER – Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania  – atrage atenția că Romania are fabrici care pot produce la prețuri competitive medicamentele despre care s-a arătat că au creat crize de-a lungul timpului – clonazepam, levodopa, acenocumarol, cisplatin, imunoglobuline, vaccinuri, HIV / SIDA si multe altele.

“Fabricile de medicamente din România, care în ultimii 10 ani au făcut obiectul unor extinderi și modernizări ce au însumat 500 milioane de Euro și care plătesc anual sute de milioane de lei taxe și impozite în țară pot produce orice medicament ieșit de sub patent, în orice formă de prezentare. Din păcate însă ani de zile autoritățile din instituțiile abilitate nu au discutat cu reprezentanții noștri. Din acest motiv, în loc să le găsească fabricate în țară, pacienții trebuie să aștepte săptămâni în șir pentru că medicamente uzuale cum sunt cele descrise mai sus să fie aduse pe nevoi speciale și la prețuri mai mari din import” a declarat Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.

Singura soluție durabilă pentru ca pacienții români și economia țării să nu mai aibă de suferit o reprezintă desemnarea industriei farmaceutice drept domeniu economic strategic de interes național.

Această decizie care va permite schimbarea legislației privind fiscalitatea (taxa clawback) și crearea unor facilități de atragere de capital uman și financiar pentru fabricarea de medicamente.

România deține tehnologia pentru a fabrica în țară toate medicamentele deficitare a căror lipsa a fost semnalată de pacienții români și poate atrage noi investiții în așa fel încât crizele din trecut, artificiale sau nu, să nu se mai repete.

“Oare când vor înțelege autoritățile că în loc să plătim taxa clawback pentru alții mai bine investim banii în extinderea și modernizarea producției în așa fel încât pacienții români să găsească în farmacii medicamentele de care au nevoie iar România să devină cel mai mare exportator din Europa de Sud-Est?”, a adăugat Damian.

În prezent România exportă medicamente în valoare de circa 350 milioane Euro, în vreme ce țări cum ar fi Ungaria, Cehia, Polonia și Croația depășesc 1 miliard, chiar și 2 miliarde de Euro în exporturi. Cota de piață a medicamentelor fabricate în țară a scăzut cu 40% în ultimii 10 ani de zile și peste 1000 de medicamente din fabricație autohtonă au fost scoase din fabricație din cauza înghețării prețurilor și a taxei clawback. Costul mediu al medicamentelor fabricate în țară este de 10,10 lei.

 

 

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,598FaniÎmi place
294AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

10 informaţii despre tratamentul anticoagulant

Tratamentul anticoagulant este prescris pentru a preveni formarea de trombi (cheaguri de sânge)...

Cancerul la rinichi – de ce este „o capcană periculoasă”

Scopul principal al rinichilor este de a filtra deşeurile din sânge şi de a...

Consilierea nutrițională în cancerul de sân

Consilierea nutritionala în cancerul de san este foarte importantă în susținerea unui tratament chimioterapic. Este...

Dureri abdominale puternice? Pot fi semnele unei boli grave

Abdomenul acut reprezintă orice tulburare nontraumatică sau traumatică, care apare brusc, în zona abdominală...

Litiaza renală – definiție, simptomatologie, prevenție

Litiaza renală ( sau pietrele la rinichi ) apare prin precipitarea unor săruri și...

Anemia hemolitică – cauze, diagnostic, tratament

Anemia Hemolitică cu anticorpi la cald reprezintă distrugerea extravasculară a eritrocitelor legate de anticorpi de tip IgG sau anticorpi de tip...