Bolile cardiovasculare – Frigul, factor de risc pentru cardiaci

Odată cu sosirea iernii, temperaturile scăzute pot exacerba disconfortul pacienților afectați de boli cardiovasculare precum hipertensiunea, angina pectorală, boala cardiac ischemică, valvulopatii etc. Sezonul rece nu trebuie demonizat, dar nici nu trebuie subestimat pentru că riscul producerii unui atac de cord, la subiecții predispuși, se dublează atunci când temperature exterioară scade sub 4°C. Acest lucru este confirmat de numeroase studii care au ajuns la aceeași concluzie: concomitant scăderii temperaturilor crește procentul pacienților afectați de boli cardiovasculare. Aceasta s-ar explica prin faptul că temperaturile scăzute implică o mai mare constricție a vaselor de sânge și, în consecință, creșterea presiunii sangvine. Pentru a încălzi corpul, inima trebuie de asemenea, să crească frecvența contracțiilor și presiunea asupra pereților arteriali.

Bolile cardiovasculare – Iarna crește riscul de AVC

Preocuparea lumii medicale și analiza studiilor efectuate de-a lungul timpului în diverse centre de cercetare au relevat faptul că vremerea rece constituie un factor de risc pentru apariția exacerbărilor bolii cardiovasculare și că în lunile de iarnă, accidentele vasculare cerebrale (AVC) și exacerbările bolilor cardiovasculare cresc cu 26-36%.

Bolile cardiovasculare – Temperaturile scăzute agravează afecțiunile cardiovasculare pre-existente

Această realitate impune măsuri de precauție pentru a putea contracara toate riscurile menționate mai sus.
Pacientul hipertensiv este adesea lipsit de simptome, iar deteriorarea sănătății organismului din cauza hipertensiunii arteriale este silențioasă. Controlul periodic al presiunii șiajustarea tratamentul farmacologic sunt esențiale pentru a preveni orice complicație și dacă pe timpul verii, căldura are acțiune vasodilatatoare, în perioada rece specialistul se poate să regândească tratamentului farmacologic, deoarece frigul este vasoconstrictor.

De asemenea, când temperaturile coboară foarte mult, pacienții care suferă de boală coronariană, aflați sub tratament, pot prezenta o agravare a simptomelor. Creșterea frecvenței ritmului cardiac poate induce la aceștia episoade anginoase recurente.
Tot ca urmare a scăderii temperaturii, pacienții cu valvulopatii, în special cele cu caracter ocluziv, cum ar fi stenoza de valvă aortică sau stenoza mitrală, pot înregistra o înrăutățire a stării de sănătateacuzând insuficiență cardiacă din cauza presiunii crescute și a augmentării consecutive a frecvenței cardiace.

- Articolul continua mai jos-

Bolile cardiovasculare – Pacientul cardiac trebuie să evite șocurile termice

Pe lângă tratamentul instituit de medicul cardiolog, în perioada rece trebuie ținut cont de o serie de alți factori care influențează activitatea inimii pentru a răspunde cerințelor metabolice crescute ale corpului. Stilul de viață va fi unul moderat, va fi evitat efortul fizic, precum și oricare dintre activitățile care accelerează excesiv bătăile inimii. Totodată, vor fi limitate expunerile la frig pe timp îndelungat și șocurile termice, trecerea de la zone foarte încălzite la cele reci, iar dieta va fi una adecvată, limitând la maximum consumul de carbohidrați, grăsimi și proteine.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari