Sănătatea rinichiului – Cum păstrăm rinichii sănătoși?

Rinichiul este un organ pereche situat in zona lombară, de o parte și de alta a coloanei vertebrale. Rolul principal al rinichiului în organism este acela de ”detoxifiere”, adică prin el se filtrează și se elimină substanțele de care organismul nu are nevoie sau care sunt în exces.
Pentru a mentine sănătatea rinichiului trebuie să avem în vedere câteva acțiuni:

Să fie făcute periodic analizele (glicemie, acid uric, creatinina, calciu, ionograma, sumar de urină), dar și alte investigații cum ar fi: urocultura, ecografie, măsurarea tensiunii arteriale.
Periodicitatea cu care trebuie făcute aceste investigații este la fiecare 3 ani până la vârsta de 50 de ani, iar după 50 de ani, și anual.Orice afecțiune depistată precoce crește șansa de a fi tratată corect și complet.

Să facem mișcare: minim 2 ore de sport pe săptămână. Înotul este cel mai recomandat. Pentru că sportul normalizează tensiunea arterială și, în felul ăsta protejează rinichii. Funcționarea corecta a rinichiului, ca și funcția de curățare a organismului, depinde de cantitatea de sânge care este adusă la el. Este bine de știut că tensiunea arterială mare pune presiune pe rinichi, iar o tensiunea foarte mică oprește funcția de epurare a rinichiului.

Să menținemm o hidratarea corectă a organismului. O hidratarecorectă este dată de formula: diureza (cât urinăm în 24 de ore) + 500ml, ceea ce ne conduce la ideea că ar trebui să consumam 1 litru și jumătate de lichide pe zi. (plecând de la o diureză fiziologică de 1000 ml/24ore). Suplimentăm consumul de lichide la 2 litri doar în situații speciale, când transpirăm mult, de exemplu.

- Articolul continua mai jos-

”O cantitate mare de lichide ingerate „obosește” rinichiul, îl forțează să lucreze peste capacitate. Sigur, lichidele consummate într-o cantitate mai mare scad riscul de formare a calculilor renali, dar trebuie să punem în balanță cele doua situții: avem risc de calcul? Ne asumam epuizarea rinichiului?” spune dr. Flavia Turcu, medic primar nefrolog la Spitalul Sfantul Ioan București, singura clinică din capitală care asigură 24 de ore din 24 urgențe nefrologice.

Sănătatea rinichiului – Cum păstrăm rinichii sănătoși?

Consumul de proteine să fieîn limita de siguranță pentru rinichi: adică să nu depășească 1gr. de protein/ kg orp.

Consumul de sare trebuie limitat la 5gr/zi, maxim 6 gr. Peste aceste limite depășim capacitatea rinichiului.

Renunțarea la fumat! Fumatul produce vasoconstricție și crește riscul de ischemie renală. În plus, tot mai multe studii arată o incidență mult mai mare la fumători a cancerului de uroteliu și mai ales de vezică urinară.

Consumul de fructe și legume pentru a echilibra ph-ul urinei care trebuie să fie între 5,5 și 7,5. Nu prea alcalin, pentru că favorizează infecțiile și nici prea acid, pentru că apar anumite tipuri de litiază urinară (formarea de pietre de acid uric, foarte dureroase, pentru că au colțuri multe și ascuțite).

Evitarea riscului de infecții genitale și tratrea corectă a infecțiilor urinare. Unul din motivele pentru care se ajunge la insuficiența renală (imposibilitatea rinichiului de a funcționa normal) este pielonefrita cronică tratată fără consult medical și automedicația cu antibiotic! Tratamentul cu antibiotic trebuie prescris doar după efectuarea unei uroculturi, însoțită de antibiogramă.

- Articolul continua mai jos-

Tratarea corectă a infecțiilor din sfera faringo-amigdaliană și de piele. Există riscul unei boli autoimmune, numită glomerulonefrita acută posts treptococică. Ea apare pentru ca organismul creează anticorpi antistreptococici și anumite secvențe din streptococci au similitudini imunologice cu proteine din structura renală, iar anticorpii atacă și rinichii.

Consumul cu precauție de antiinflamatoare nesteroidiene și antibiotice care pot avea un puternic potential toxic renal. Precauția este mai ales valabilă la persoanele în vârstă.
Astfel de medicamente se administrează pe termen scurt, la indicațiile medicului pentru a se elimina riscul asocierii a două medicamente cu effect toxic renal și să fie asigurată hidratarea (medicamentele se iau cu multă apă).

Nu se asociază în special la bătrâni, antiinflamatoarele nesteroidiene cu inhibitori ai enzimei de conversie (grup de medicamente pentru hipertensiune).

Tratarea corectă și rapidă a episoadelor de vărsături și diaree. Eliminăm, prin aceste mecanisme de aparare a organismului, cantitati mari de lichide, iar asta poate duce la hipoperfuzie renala.

SĂNĂTATEA RINICHIULUI – SFATUL MEDICULUI Dacă avem infecții urinare repetitive, căutăm cauza. Poate fi o malformație de căi urinare cu care ne-am născut.
Atenție la ceaiuri chinezesti, la ceaiuri diuretice și chiar la cafea in exces. Toate trebuie consumate în doze moderare.

Alte articole:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari