fbpx
Acasă Info Pacient Cefaleea - Durere de cap sau migrenă?

Cefaleea – Durere de cap sau migrenă?

Durerea de cap și migrena sunt amândouă cunoscute sub denumirea comună de cefalee.
Dacă nu am trăit experiența unei migrene anterior, atunci când începe să ne doară capul nu știm dacă avem o simplă cefalee (durere de cap) sau suntem pe cale să dezvoltăm o migrenă.

Durere de cap sau migrenă? – Cauze

Durerea de cap poate avea cauze variate. Ea poate să apară în urma unui traumatism (lovituri), sau fără o cauză aparentă. Gripa, dar uneori chiar o și simplă răceală, sinuzita (inflamație a sinusurilor), sau purtarea unor ochelari necorespunzători, miopia pot duce la apariția unei dureri de cap.
Ritmul de descărcare al hormonilor feminini poate fi însoțit și de durere de cap (sindromul premenstrual, de pildă). Hipertensiunea arterială necontrolatăsuficient, unele afecțiuni ale veziculei biliare (bila leneșă), dar și sevrajul la anumite substanțe (tutun, cafea, dar chiar și zahăr), oboseala (mai ales intelectuală), frigul sau, din contră, expunerea exagerată la soare, sunt tot atâtea motive ale durerii de cap.

Când știm că avem o migrenă?

Atunci când durerea, apărută în afara unui traumatism, se extinde dincolo de 4 ore (ajungând uneori la 72 de ore), este foarte intensă, are caracter pulsatil, este localizată pe o jumătate de craniu și este însoțită de un cortegiu de alte simptome:

  • fotosensibilitatea (pacientul suportă greu lumina directă);
  • sensibilitate exagerată la sunete, mirosuri;
  • greață, care se poate transforma ulterior în vărsături;
  • oboseală extremă (pacientul nu poate să doarmă sau să se liniștească).
Articolul continua mai jos

Migrenele apar de obicei recurent ( se repetă), iar persoana care le experimentează ajunge să le recunoască, ceea ce medicii numesc “aură”.
Deși ele au un caracter vascular (apar datorită dilatației vaselor de sânge din creier) nu se cunoaște exact mecanismul prin care se declanșează și nici de ce apar doar la anumite persoane predispuse, deși alte persoane, având aceleași afecțiuni, nu dezvoltă durerea de tip migrenă. De exemplu, uneori migrenele apar la femeile aflate în perioade de pre-menopauză, dar există și femei care ajung la menopauză fără să experimenteze acest tip de durere de cap.

Migrena – fazele de evoluție

Migrena are mai multe faze. Durata acestora variază în funcție de fiecare individ în parte.
Prima fază, numită și prodromală este ca un avertisment pentru persoanele care sunt obișnuite cu apariția migrenelor. În acest moment sunt cel mai ușor de tratat. Uneori simpla relaxare, ieșire in aer liber este suficientă pentru a alunga migrena depistată în acest stadiu.
Următoarea fază este aura. Pacientul se simte ușor amețit, se concentrează mai dificil, simte că i se întâmplă ceva, dar nu poate să descrie decât că ”nu se simte bine”.
A treia fază este faza de atac: durerea apare puternic, greu de suportat (”îmi crapă capul” – obișnuiesc unii să descrie).
După câteva ore, se intră în starea postdromală, când durerea diminuează, se reduc simptomele asociate, pacientul poate să se odihnească.
Și abia apoi apare faza finală, în care durerea cedează complet, iar persoana își revine.
Este foarte important să facem diferența între vărsătura care apare în migrenă și care se manifestă după o perioadă de greață și cea care apare tardiv (la 24 de ore) după un traumatism cranian și care, de regulă apare fără preaviz, în jet, ca și când s-ar fi stricat un robinet și apa țâșnește sub presiune.

CEFALEEA – SFATUL MEDICULUI

Investigațiile de tip RMN (rezonanță magnetică și nucleară) sau CT (tomografie computerizată) și un consult de specialitate sunt absolut necesare în vărsătura apărută în contextul oricărui traumatism cranian, chiar și minor, și chiar dacă a fost în urmă cu 2-3 zile.
Un consult și eventual investigații sunt utile și în cazul migrenelor, măcar și pentru a elimina o cauză organică a lor.

Alte articole:

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,932FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

dezinfectanti maini farmec
Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ochi roșii și strănut – semne că ai alergie la ambrozie

Mâncărimi, ochi roșii, nas înfundat şi strănut frecvent sunt simptomele alergiei la polenul de...

Mituri și realități despre cancer

Ce este cancerul? Cancerul,  cunoscut sub denumirea științifică de tumoare malignă sau neoplasm malign, reunește un grup...

Pielonefrita – boala care afectează tractul urinar

Rinichii sunt organele care au un rol important în formarea și eliminarea urinii. Pielonefrita este...

Iritațiile zonei anale. Ce trebuie știut despre ele. 4 sfaturi de urmat

Iritațiile zonei anale. Subiectul rămâne încă relativ tabu astăzi, cu toate că e o...

Dr. Călin Homorodeanu despre ce este un infarct miocardic

Fiecare ieşire în centrul Clujului este însoţită, inevitabil, de tracerea unei ambulanţe, care duce...

Ce este hipertensiunea arterială

Ce este hipertensiunea arterială - Hipertensiunea arterială reprezintă o problemă majoră de sănătate publică...