Cefaleea – Durere de cap sau migrenă?

Durerea de cap și migrena sunt amândouă cunoscute sub denumirea comună de cefalee.
Dacă nu am trăit experiența unei migrene anterior, atunci când începe să ne doară capul nu știm dacă avem o simplă cefalee (durere de cap) sau suntem pe cale să dezvoltăm o migrenă.

Durere de cap sau migrenă? – Cauze

Durerea de cap poate avea cauze variate. Ea poate să apară în urma unui traumatism (lovituri), sau fără o cauză aparentă. Gripa, dar uneori chiar o și simplă răceală, sinuzita (inflamație a sinusurilor), sau purtarea unor ochelari necorespunzători, miopia pot duce la apariția unei dureri de cap.
Ritmul de descărcare al hormonilor feminini poate fi însoțit și de durere de cap (sindromul premenstrual, de pildă). Hipertensiunea arterială necontrolatăsuficient, unele afecțiuni ale veziculei biliare (bila leneșă), dar și sevrajul la anumite substanțe (tutun, cafea, dar chiar și zahăr), oboseala (mai ales intelectuală), frigul sau, din contră, expunerea exagerată la soare, sunt tot atâtea motive ale durerii de cap.

Când știm că avem o migrenă?

Atunci când durerea, apărută în afara unui traumatism, se extinde dincolo de 4 ore (ajungând uneori la 72 de ore), este foarte intensă, are caracter pulsatil, este localizată pe o jumătate de craniu și este însoțită de un cortegiu de alte simptome:

  • fotosensibilitatea (pacientul suportă greu lumina directă);
  • sensibilitate exagerată la sunete, mirosuri;
  • greață, care se poate transforma ulterior în vărsături;
  • oboseală extremă (pacientul nu poate să doarmă sau să se liniștească).

Migrenele apar de obicei recurent ( se repetă), iar persoana care le experimentează ajunge să le recunoască, ceea ce medicii numesc “aură”.
Deși ele au un caracter vascular (apar datorită dilatației vaselor de sânge din creier) nu se cunoaște exact mecanismul prin care se declanșează și nici de ce apar doar la anumite persoane predispuse, deși alte persoane, având aceleași afecțiuni, nu dezvoltă durerea de tip migrenă. De exemplu, uneori migrenele apar la femeile aflate în perioade de pre-menopauză, dar există și femei care ajung la menopauză fără să experimenteze acest tip de durere de cap.

Migrena – fazele de evoluție

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Migrena are mai multe faze. Durata acestora variază în funcție de fiecare individ în parte.
Prima fază, numită și prodromală este ca un avertisment pentru persoanele care sunt obișnuite cu apariția migrenelor. În acest moment sunt cel mai ușor de tratat. Uneori simpla relaxare, ieșire in aer liber este suficientă pentru a alunga migrena depistată în acest stadiu.
Următoarea fază este aura. Pacientul se simte ușor amețit, se concentrează mai dificil, simte că i se întâmplă ceva, dar nu poate să descrie decât că ”nu se simte bine”.
A treia fază este faza de atac: durerea apare puternic, greu de suportat (”îmi crapă capul” – obișnuiesc unii să descrie).
După câteva ore, se intră în starea postdromală, când durerea diminuează, se reduc simptomele asociate, pacientul poate să se odihnească.
Și abia apoi apare faza finală, în care durerea cedează complet, iar persoana își revine.
Este foarte important să facem diferența între vărsătura care apare în migrenă și care se manifestă după o perioadă de greață și cea care apare tardiv (la 24 de ore) după un traumatism cranian și care, de regulă apare fără preaviz, în jet, ca și când s-ar fi stricat un robinet și apa țâșnește sub presiune.

CEFALEEA – SFATUL MEDICULUI

Investigațiile de tip RMN (rezonanță magnetică și nucleară) sau CT (tomografie computerizată) și un consult de specialitate sunt absolut necesare în vărsătura apărută în contextul oricărui traumatism cranian, chiar și minor, și chiar dacă a fost în urmă cu 2-3 zile.
Un consult și eventual investigații sunt utile și în cazul migrenelor, măcar și pentru a elimina o cauză organică a lor.

Alte articole:

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat,...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...