fbpx
Acasă Info Pacient Cefaleea - Durere de cap sau migrenă?

Cefaleea – Durere de cap sau migrenă?

Durerea de cap și migrena sunt amândouă cunoscute sub denumirea comună de cefalee.
Dacă nu am trăit experiența unei migrene anterior, atunci când începe să ne doară capul nu știm dacă avem o simplă cefalee (durere de cap) sau suntem pe cale să dezvoltăm o migrenă.

Durere de cap sau migrenă? – Cauze

Durerea de cap poate avea cauze variate. Ea poate să apară în urma unui traumatism (lovituri), sau fără o cauză aparentă. Gripa, dar uneori chiar o și simplă răceală, sinuzita (inflamație a sinusurilor), sau purtarea unor ochelari necorespunzători, miopia pot duce la apariția unei dureri de cap.
Ritmul de descărcare al hormonilor feminini poate fi însoțit și de durere de cap (sindromul premenstrual, de pildă). Hipertensiunea arterială necontrolatăsuficient, unele afecțiuni ale veziculei biliare (bila leneșă), dar și sevrajul la anumite substanțe (tutun, cafea, dar chiar și zahăr), oboseala (mai ales intelectuală), frigul sau, din contră, expunerea exagerată la soare, sunt tot atâtea motive ale durerii de cap.

Când știm că avem o migrenă?

Atunci când durerea, apărută în afara unui traumatism, se extinde dincolo de 4 ore (ajungând uneori la 72 de ore), este foarte intensă, are caracter pulsatil, este localizată pe o jumătate de craniu și este însoțită de un cortegiu de alte simptome:

  • fotosensibilitatea (pacientul suportă greu lumina directă);
  • sensibilitate exagerată la sunete, mirosuri;
  • greață, care se poate transforma ulterior în vărsături;
  • oboseală extremă (pacientul nu poate să doarmă sau să se liniștească).
Articolul continua mai jos

Migrenele apar de obicei recurent ( se repetă), iar persoana care le experimentează ajunge să le recunoască, ceea ce medicii numesc “aură”.
Deși ele au un caracter vascular (apar datorită dilatației vaselor de sânge din creier) nu se cunoaște exact mecanismul prin care se declanșează și nici de ce apar doar la anumite persoane predispuse, deși alte persoane, având aceleași afecțiuni, nu dezvoltă durerea de tip migrenă. De exemplu, uneori migrenele apar la femeile aflate în perioade de pre-menopauză, dar există și femei care ajung la menopauză fără să experimenteze acest tip de durere de cap.

Migrena – fazele de evoluție

Migrena are mai multe faze. Durata acestora variază în funcție de fiecare individ în parte.
Prima fază, numită și prodromală este ca un avertisment pentru persoanele care sunt obișnuite cu apariția migrenelor. În acest moment sunt cel mai ușor de tratat. Uneori simpla relaxare, ieșire in aer liber este suficientă pentru a alunga migrena depistată în acest stadiu.
Următoarea fază este aura. Pacientul se simte ușor amețit, se concentrează mai dificil, simte că i se întâmplă ceva, dar nu poate să descrie decât că ”nu se simte bine”.
A treia fază este faza de atac: durerea apare puternic, greu de suportat (”îmi crapă capul” – obișnuiesc unii să descrie).
După câteva ore, se intră în starea postdromală, când durerea diminuează, se reduc simptomele asociate, pacientul poate să se odihnească.
Și abia apoi apare faza finală, în care durerea cedează complet, iar persoana își revine.
Este foarte important să facem diferența între vărsătura care apare în migrenă și care se manifestă după o perioadă de greață și cea care apare tardiv (la 24 de ore) după un traumatism cranian și care, de regulă apare fără preaviz, în jet, ca și când s-ar fi stricat un robinet și apa țâșnește sub presiune.

CEFALEEA – SFATUL MEDICULUI

Investigațiile de tip RMN (rezonanță magnetică și nucleară) sau CT (tomografie computerizată) și un consult de specialitate sunt absolut necesare în vărsătura apărută în contextul oricărui traumatism cranian, chiar și minor, și chiar dacă a fost în urmă cu 2-3 zile.
Un consult și eventual investigații sunt utile și în cazul migrenelor, măcar și pentru a elimina o cauză organică a lor.

Alte articole:

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,210AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Operația de ligamente – când se impune și care sunt avantajele

Ligamentoplastia (operație de ligamente) este o procedura des întâlnită, ruptură de ligamente fiind de...

Poliartrita reumatoidă, cauze,simptome și diagnostic

Poliartrita reumatoidă este, fără doar și poate, una dintre cele mai invalidante afecțiuni existente....

Tuse, strănut, nas înfundat. Răceală sau Gripă?

Tuse, strănut, nas înfundat? Toamna este sezonul răcelii și al gripei, iar mulți dintre...

Băuturile dulci și cancerul. Cât de periculoase sunt sucurile cu zahăr?

Un studiu realizat în Franța a demonstrat că băuturile dulci și cancerul sunt într-o...

Cancerul de sân – riscurile cresc și cu 126%! Află când și de ce!

Cancerul de sân - riscurile cresc și cu 126%! Află când și de ce!...

Ce este aritmia cardiacă? Cauze, simptome, tratament

Modul în care bat inimile noastre este dictat de centrul de comandă al impulsurilor...