Pintea – Spitalele regionale au fost întârzite de proceduri

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, că spitalele regionale ar urma să fie construite pe exerciţiul financiar 2021 – 2027 cu o majorare a procentului de co-finanţare a Uniunii Europene de la 50% la 85%.

Sorina Pintea a afirmat că proiectele pentru spitalele regionale au fost întârziate pentru că există nişte proceduri care trebuie respectate, nu pentru că nu a vrut Guvernul sau Ministerul Sănătăţii.

„Pe mine mă mâhneşte că anumite comunităţi locale care nu au fost atât de implicate spun că Ministerul Sănătăţii şi Guvernul nu vor. Vrem, o să atragem aceste fonduri şi vom construi aceste spitale, dar cred că trebuie să le construim cu costuri cât mai mici pentru România, dacă există aceste fonduri europene. Eu sper că s-a înţeles exact şi că nu există niciun exerciţiu de imagine”, a spus ministrul.

Ea a susţinut că au fost multe discuţii în spaţiul public potrivit cărora România nu este în stare să facă un spital nou, că România nu accesează fonduri europene.

„Un subiect sensibil, care a fost comentat în presă în ultima perioadă, legat de spitalele regionale. Au fost foarte multe discuţii, că România nu este în stare să facă un spital nou, că România nu accesează fonduri europene. Au fost multe discuţii pe baza declaraţiilor pe care le-am făcut şi le susţin. Efectiv, totul a început în august 2017, când Banca Europeană de Investiţii şi-a desemnat consultanţii pentru aceste studii de fezabilitate – trei spitale, Iaşi, Craiova, Cluj.

În octombrie 2017, Iaşul este primul care transmite terenul Ministerului Sănătăţii. Pentru că, ştiţi foarte bine, un studiu de fezabilitate nu se poate face dacă nu ai toate elementele. Craiova a fost ultimul, în 2018, în mai. Dar nu pentru că nu ar fi vrut să o facă, ci pentru că s-a decis schimbarea terenului de către consultanţi, sunt consultanţi angajaţi de Banca Europeană de Investiţii, pe banii băncii, nu sunt consultanţi români. Pentru că s-a spus că s-au făcut studii de fezabilitate cu sume mari de către cei din Guvern. Nici vorbă, consultanţii străini au făcut aceste studii de fezabilitate şi estimări”, a spus Sorina Pintea.

Potrivit ministrului Sănătăţii, valoarea unui spital este de 400 de milioane de euro, construcţie plus dotare.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

„Pentru că în 2014, când s-au cerut bani pentru spitalele regionale, s-au cerut doar pentru construcţie – co-finanţarea României fiind de 50% şi co-finanţarea Europei de 50%. De aceea sumele alocate erau mai mici. Aşa s-au făcut estimările în 2014. De la 100 de milioane de euro pe spital la 400 de milioane de euro este o mare diferenţă şi cred că era de datoria noastră să găsim surse viabile astfel încât aceste spitale să se facă.

În momentul în care am avut ultimele discuţii, la Bruxelles, cu consultanţii Băncii Europene de Investiţii, Ministerul Sănătăţii a fost la Bruxelles să solicite fonduri suplimentare în 27 septembrie, iar răspunsul a fost: ‘Nu avem’ – în momentul în care consultanţii au spus : ‘Vom preda studiul de fezabilitate’, am luat legislaţia şi am verificat care sunt termenele. Ajungeam cu începutul construcţiei efectiv 2020-2021. Şi atunci, după o discuţie cu doamna prim ministru şi ulterior cu doamna comisar Corina Creţu, s-a decis că fazarea ar fi o soluţie foarte bună.

Adică să începem construcţia pe exerciţiul financiar 2021-2027, solicitând o majorare a procentului de co-finanţare a Uniunii Europene de la 50% la 85%. Eu spun că este un lucru foarte bun şi că aceste spitale sunt tot mai aproape de certitudine, pentru că şi sursa de finanţare este foarte clară în acest moment”, a punctat Pintea.

Citeşte şi:

- Articolul continua mai jos-
- Articolul continua mai jos-
Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Părintele transplantului hepatic din România, prof. univ. dr. Irinel Popescu, Premiul pentru Excelență în Medicină, la Gala Elitelor Medicale

Marele Premiu al Galei Elitelor Medicale, ce s-a desfășurat anul acesta în Maramureș, a fost acordat academicianului prof. univ. dr. Irinel Popescu, Președintele Academiei...

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...