Spitalele județene, obligate să facă prelevare de organe

Toate spitalele județene de urgență care au secţie de anestezie şi terapie intensivă trebuie să facă prelevare de organe. Acest aspect va fi menționat în noua lege a transplantului. În acest moment, 37 de pacienţi sunt pe lista de aşteptare a unui transplant.

“Toate spitalele judeţene care au secţie de anestezie şi terapie intensivă vor trebui să facă activitate de prelevare. Va intra în fişa postului, aşa cum există în toată lumea civilizată’, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, potrivit MEDIAFAX.

Ministrul Sănătăţii spune că procedura de autorizare a spitalelor pentru prelevare de organe este una “greoaie”. Unele unităţi spitaliceşti au fost acreditate “superficial”.

“Multe dintre spitalele acreditate în a face prelevare de organe, nu neapărat transplant au fost probabil acreditate superficial. Cu protocoale pe o pagină fără să fie generalizate şi adoptate general valabile la nivelul României. Multe dintre spitalele judeţene şi-au retras acreditările spunând că nu mai vor să facă prelevare şi li s-a dat voie”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Numărul de prelevări de organe a crescut faţă de anul trecut cu aproximativ 40%. Din data de 1 ianuarie Programul Naţional de Transplant va fi gestionat de Agenția Națională de Transplant.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

„Avem nevoie de organe ca să putem face transplant, nu putem vorbi despre o activitate de transplant fără organe”, a explicat Sorina Pintea.

Proiectul de lege privind noua lege a transplantului a fost trimis la Comisia pentru sănătate din Camera Deputaţilor şi la cea din Senat. De asemenea, ministrul Sănătăţii a anunţat că, probabil, va fi şi o dezbatere publică pe marginea acestei legi.

Sorina Pintea a spus că sunt 37 de pacienţi pe lista de aşteptare a unui transplant.

„Sunt 37 de pacienţi după evidenţele dosarelor depuse la Direcţiile de Sănătate Publică care aşteaptă un transplant. Probabil că sunt mai mulţi, dar pentru că nu au încredere sau nu au posibilităţi financiare nu vin să ştim că există şi că au nevoie. Eu spun că suntem tot mai aproape de soluţii pentru ei pentru că avem un ajutor în viitoarea lege a transplantului şi avem un ajutor în organismele internaţionale care sunt din ce în ce mai interesate de o colaborare cu România”, a punctat Pintea.

În 2018, România a colaborat “foarte bine” cu Eutotransplant. Astfel, România a dat şapte plămâni Eurotransplantului şi un cord.

Corpul de Control a  evidențiat la Agenţia Naţională de Transplant nişte nereguli care ţin de transparenţă.

„S-a constatat neîndeplinirea unor sarcini pe care Curtea de Conturi le-a lăsat. E vorba de recuperarea unor sume de bani de la furnizori de servicii. Aplicaţia web nu era suficient de securizată şi că datele nu erau la dispoziţia Agenţiei Naţionale. În acest moment la nivelul agenţiei nu există o evidenţă clară a tuturor pacienţilor care au nevoie de transplant în România”, a explicat Sorina Pintea.

Citește și:

- Articolul continua mai jos-

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...

Pietrele la rinichi – cum le poți elimina printr-o metodă naturistă

Pietre la rinichi tratament naturist - Nu de puține ori v-ați dorit să aflați care sunt cele mai eficiente tratamente naturiste pentru o boală...