fbpx
Acasă Ştiri Medicale Spitalele județene, obligate să facă prelevare de organe

Spitalele județene, obligate să facă prelevare de organe

Toate spitalele județene de urgență care au secţie de anestezie şi terapie intensivă trebuie să facă prelevare de organe. Acest aspect va fi menționat în noua lege a transplantului. În acest moment, 37 de pacienţi sunt pe lista de aşteptare a unui transplant.

“Toate spitalele judeţene care au secţie de anestezie şi terapie intensivă vor trebui să facă activitate de prelevare. Va intra în fişa postului, aşa cum există în toată lumea civilizată’, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, potrivit MEDIAFAX.

Ministrul Sănătăţii spune că procedura de autorizare a spitalelor pentru prelevare de organe este una “greoaie”. Unele unităţi spitaliceşti au fost acreditate “superficial”.

“Multe dintre spitalele acreditate în a face prelevare de organe, nu neapărat transplant au fost probabil acreditate superficial. Cu protocoale pe o pagină fără să fie generalizate şi adoptate general valabile la nivelul României. Multe dintre spitalele judeţene şi-au retras acreditările spunând că nu mai vor să facă prelevare şi li s-a dat voie”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Numărul de prelevări de organe a crescut faţă de anul trecut cu aproximativ 40%. Din data de 1 ianuarie Programul Naţional de Transplant va fi gestionat de Agenția Națională de Transplant.

“Avem nevoie de organe ca să putem face transplant, nu putem vorbi despre o activitate de transplant fără organe”, a explicat Sorina Pintea.

Proiectul de lege privind noua lege a transplantului a fost trimis la Comisia pentru sănătate din Camera Deputaţilor şi la cea din Senat. De asemenea, ministrul Sănătăţii a anunţat că, probabil, va fi şi o dezbatere publică pe marginea acestei legi.

Sorina Pintea a spus că sunt 37 de pacienţi pe lista de aşteptare a unui transplant.

“Sunt 37 de pacienţi după evidenţele dosarelor depuse la Direcţiile de Sănătate Publică care aşteaptă un transplant. Probabil că sunt mai mulţi, dar pentru că nu au încredere sau nu au posibilităţi financiare nu vin să ştim că există şi că au nevoie. Eu spun că suntem tot mai aproape de soluţii pentru ei pentru că avem un ajutor în viitoarea lege a transplantului şi avem un ajutor în organismele internaţionale care sunt din ce în ce mai interesate de o colaborare cu România”, a punctat Pintea.

În 2018, România a colaborat “foarte bine” cu Eutotransplant. Astfel, România a dat şapte plămâni Eurotransplantului şi un cord.

Corpul de Control a  evidențiat la Agenţia Naţională de Transplant nişte nereguli care ţin de transparenţă.

“S-a constatat neîndeplinirea unor sarcini pe care Curtea de Conturi le-a lăsat. E vorba de recuperarea unor sume de bani de la furnizori de servicii. Aplicaţia web nu era suficient de securizată şi că datele nu erau la dispoziţia Agenţiei Naţionale. În acest moment la nivelul agenţiei nu există o evidenţă clară a tuturor pacienţilor care au nevoie de transplant în România”, a explicat Sorina Pintea.

Citește și:

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,714FaniÎmi place
319AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este acarophobia şi cum se manifestă această fobie?

Acarophobia se manifestă ca o teamă patologică de infestare a pielii din cauza acarienilor...

Spondilita anchilozantă, factorii genetici sunt vinovați

Puțin cunoscută și greu de diagnosticat, spondilita anchilozantă este adesea confundată cu alte afecțiuni...

Cantastim, indicat și în stările canceroase, revine în farmacii

La opt ani de la închiderea sa, Institutul Cantacuzino este pregătit să reia producția...

Nodulii tiroidieni și cancerul. Ce trebuie să știi

Nodulii tiroidieni și cancerul. Nodulii tiroidieni, de mici dimensiuni, apar frecvent în diagnostic și,...

Otita medie, boala frecventă a copilăriei

Alături de bolile aparatului respirator superior, otita (infecția urechii) este una dintre cele mai...

Fasceita plantară – ce este și cum o tratezi

Obișnuim să spunem că „ne doare călcâiul”, dar nu știm că atunci ne confruntăm...