Salpingita este cunoscută, în mod obișnuit, drept inflamația trompelor uterine și este diagnosticată, într-un procent foarte mare, în rândul tinerelor aflate la început de viață sexuală.
Salpingita este o afecțiune cu transmitere sexuală, care se manifestă prin infecția trompelor (tuburilor) uterine. Factorii favorizanți sunt:
- o viață sexuală intensă, dar dezechilibrată – mai mulți parteneri sexuali, în unele cazuri fiind vorba chiar de contacte sexuale ocazionale, întâmplătoare;
- folosirea steriletului, care de multe ori favorizează instalarea infecțiilor;
- antecedente în boli cu transmitere sexuală (ceea ce a cauzat o deficiență imunitară la nivelul organelor sexuale);
- precocitatea actului sexual
Medicul Cătălin Haiduc, specialist în obstetrică ginecologie, atrage atenția asupra faptului că ignorarea bolii și tratarea ei necorespunzător (sau netratarea afecțiunii) pot conduce la complicații, de la riscul de sarcină extrauterină până la infertilitate.
Salpingita – cauzele infecției
Salpingita este provocată de o serie de germeni care, o dată intrați în organism în urma actului sexual, urcă pe col până la trompe. Între germenii care produc infecția trompelor uterine se numără:
- bacteria Chlamydia trachomatis;
- gonococul Neisseria gonorrhoeae;
- mycoplasmele (bacterii foarte mici şi fără perete celular bacterian);
- streptococii
- stafilococii (germeni prezenţi în flora vaginală)
Fiecare dintre aceștia poate provoca infecția trompelor uterine, cu precădere dacă este vorba și despre un dezechilibru hormonal, care considerat un factor favorizant.
Salpingita – simptome
Principalele simptome care trebuie să alerteze pacienta cu privire la iminența unei infecții a trompelor uterine sunt următoarele:
- dureri la nivelul bazinului (dureri pelviene),
- febră ridicată (39-40 de grade Celsius),
- creşterea volumului abdomenului,
- secreţii albicioase (leucoree)
- sângerări vaginale (în afara menstruaţiei).
Controlul gineocologic periodic este de natură să ajute la un diagnostic precoce și, în consecință, la inițierea unei scheme de tratament într-o fază de început a bolii. Cu atât mai mult cu cât simptomele prezentate mai sus pot fi comune și altor boli, iar femeia care a dezvoltat deja boala e posibil să nu-și dea seama de gravitatea diagnosticului.
„Dacă boala nu este depistată la timp, ea se poate agrava în lipsa tratamentului și poate cauza infertilitate. De foarte multe ori, salpingita este descoperită întâmplător şi doar când pacienta merge la medic din cauza unor probleme legate de sterilitate”, spune medicul Cătălin Haiduc.
Salpingita și riscurile ei
Diagnosticul și tratamentul bolii sunt necesare pentru sănătatea aparatului reproducător al femeii, dar la fel de important este să se evite recidiva. Pentru că, spune medicul specialist, „fiecare episod de salpingita ( inflamația trompelor uterine ) poate să crească riscul de infertilitate”. Ceea ce nu este deloc plăcut, dacă ne gândim că în cele mai multe dintre cazuri boala se instalează la tinerele femei sub 25 de ani, care încă nu au adus pe lume un copil.
Citește și Prezervarea fertilității înainte de tratamentele oncologice
Iată și alte riscuri pe care le are inflamația trompelor uterine :
- dacă boala recidivează, durerile pelvine se pot croniciza şi pot deveni refractare la tratament;
- inflamaţia se poate extinde la organele învecinate: vagin, parametru (membranele de susţinere situate de o parte şi de alta a uterului) şi la ovare,
- femeile care au avut cel puțin un episod de salpingită pot dezvolta sarcină extrauterină, un tip de sarcină care se dezvoltă cel mai frecvent în interiorul trompelor – riscul unei astfel de sarcini este de 10 ori mai mare.
SFATUL MEDICULUI
„Pentru a se preîntâmpina reinfectarea cu salpingita, ținând cont de faptul că este o boală cu transmitere sexuală, este important să se trateze nu doar pacienta, ci şi toţi partenerii ei sexuali. De asemenea, pe toată perioada tratamentului, atât femeia, cât și bărbatul trebuie să facă o pauză în ce privește relațiile intime”.