Aproape 6000 de amenzi în spitale. Nu s-au respectat normele de igienă

Direcţiile de Sănătate Publică judeţene au aplicat în 2018 aproape 6.000 de amenzi contravenţionale în spitale. Amenzile în valoare totală de peste 6 milioane de lei au fost aplicate pentru că nu s-au respectat normele de igienă.

“Pentru că nu s-au respectat normele de igienă şi sănătate publică au fost aplicate 6.851 de avertismente. 5.976 de amenzi contravenţionale însumând 6.153.002,18 de lei. 137 de decizii de suspendare a activităţii. 50 retrageri de autorizaţii sanitare de funcţionare. 15 decizii de închidere a unităţii”, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, potrivit MEDIAFAX.

În urma controalelor, s-a dispus scoaterea din consum a 26.295 de kilograme şi a 28.450 de litri de produse alimentare, precum şi 49.458 kg şi 4.865 de litri de produse biocide. Acestea nu au corespuns normelor în vigoare, constituind risc pentru sănătatea populaţiei.

Sorina Pintea a anunţat că din februarie 2018, Corpul de Control al Ministerul Sănătăţii, împreună cu Casa Naţională de Asigurări în Sănătate, au efectuat 18 controale, iar patru sunt şi în acest moment în derulare.

“Am avut un control în ultima perioadă la Spitalul Judeţean din Craiova. În urma acestui control au fost date amenzi, amenzi pe persoane de 43.500 de lei. Mai mult decât atât, peste 30 de zile echipa de control va merge din nou la Spitalul din Craiova. La terapie intensivă ne-au fost semnalate nişte probleme care s-au confirmat din păcate. Acestea nu au fost verificate, prin urmare, amenzile au fost substanţiale”, a mai adăugat Sorina Pintea.

- Articolul continua mai jos-

În cadrul Spitalului Judeţean din Craiova au fost depistate mai multe nereguli privind normele de igienă, printre care condiţiile de curăţenie şi dezinfecţie.

“În primul rând probleme igienico-sanitare, adică curăţenia. Nu se respectă suprafeţele de pat. Nu există rezerve pentru izolarea pacienţilor cu boli cu potenţial endemic, pentru pacienţii care au infecţii. O parte din echipamentele frigorifice erau degradate fără să existe o monitorizare a temperaturii şi o evidenţă a curăţeniei şi dezinfecţiei acestora. La majoritatea saloanelor nu se efectuează dezinfecţia. Registrul de dezinfecţie nu respectă în totalitate prevederile ordinului ministrului Sănătăţii în ceea ce priveşte înscrierea soluţiei, data şi ora preparării, lucru foarte important”, a spus Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii spune că majoritatea spitalelor controlate nu respectă modul de întocmire a foilor de observaţie. Casa de Asigurări de Sănătate a decis retragerea unor sume de bani la toate spitalele pe care le-au controlat.

“Este vorba de Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Bagdasar – Arseni. Nu am cuantificat exact sumele, dar totodată este vorba şi de servicii efectuate peste contract – servicii nedecontate şi aici va trebui să avem din nou o discuţie cu CNAS”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a explicat că există o hotărâre de Guvern din 2006 care arată cum se completează o fişă de observaţie, astfel încât atunci când există probleme să poată fi urmărite.

Citește și:

Gândaci filmați în fața sălii de operație la un spital din Craiova – VIDEO

Saloane insalubre de la SJU Focșani, închise de DSP

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari