După acnee, negii sau verucile (cum mai sunt denumiți) reprezintă afecțiunea dermatologică diagnosticată cel mai des. Ai putea spune că sunt chiar… banali, câtă vreme principala problemă pe care o pun este una de natură estetică.
Aceste excrescențe ale pielii sunt, în cele mai multe cazuri, inofensive, dar asta nu înseamnă că trebuie lăsate la voia întâmplării, fără un tratament adecvat, avertizează medicul dermatolog Carmen-Madeleine Curea.
„Verucile apar mai frecvent la copii și la tineri și sunt provocate de unele tulpini ale papiloma virusului uman (HPV). Cele mai întâlnite sunt verucile plantare, care apar în talpă, și verucile vulgare, la nivelul mâinilor”.
Negii sau verucile nu trebuie confundate nici cu bătăturile – deși au aceeași consistență cornoasă -, nici cu alunițele – chiar dacă au aceeași formă cu acestea. Pe de altă parte, fiind o afecțiune de natură virotică, se impune o abordare atentă a acestora și un tratament adecvat.
Negii sau verucile – simptome
Negii sau verucile apar pe fondul oboselii și imunității scăzute, în urma contactului cu o persoană sau o suprafață infectată. Folosirea încălțămintei sau îmbrăcăminții în comun cu o persoană bolnavă – dar și probarea unei piese de vestimentație sau a unui pantof după o persoană infectată – constituie un factor de risc. De asemenea, locuri comune, precum dușurile, piscina, folosite și de persoane care au această afecțiune, pot favoriza apariția bolii.
Negii sau verucile – cum se produce infectarea cu HPV? Virusul infectează stratul superficial al pielii, pătrunzând în organism prin zonele cu leziuni. „În cazul în care persoana are o imunitate puternică, este posibil ca negii sau verucile să nu se dezvolte, dar, la o persoană cu imunitate scăzută, după o perioadă de latență mai mare sau mai mică, virusul, produce o creștere a stratului superficial al pielii”, spune specialistul. „În general, la copii se spune că negii se vindecă după vacanță, pentru că vacanța înseamnă odihnă și evident imunitate crescută”. Afirmația este parțial adevărată. Pe de altă parte, însă, e unanim acceptat că nu toți negii necesită tratament. De multe ori, ei dispar de la sine după câteva luni, atunci când copilul are imunitate puternică.
Negii sau verucile de pe mâini și de pe tălpi (plante)
Negii sau verucile de pe mâini apar ca niște mici excrescențe gălbui-maronii, cu suprafață rugoasă, care nu provoacă durere sau mâncărimi, dar care se pot înmulți excesiv dacă nu sunt tratați. Principala problemă pe care o ridică este cea estetică și, în cazul copiilor, aceștia pot să treacă prin momente dificile din punct de vedere psihologic, pentru că pot fi luați în derâdere de colegi sau prieteni, care, se tem instinctiv de afecțiunea vizibilă a prietenilor lor.
Negii sau verucile de pe tălpi, în schimb, sunt dureroși. Aceștia nu se dezvoltă în exterior, ci în interior și ajung să atingă filete nervoase, provocând dureri puternice. Negii de la nivelul tălpii sunt mai greu de tratat, se vindecă mai greu și există un risc mai mare de reapariții chiar și după tratament.
Citește și Salpingita și complicațiile ei – tot ce trebuie să știi
Negii sau verucile – tratament
În ceea ce privește tratamentul, e nevoie de o abordare care să vizeze rezolvarea a două probleme:
- stimularea imunității, printr-o schemă de tratament cu produse medicamentoase și dietă adecvată;
- distrugerea negului, care se va realiza fie prin cauterizare electrică (cu electrocauterul), fie prin cauterizare cu soluții caustice.
„Cea mai bună metodă de tratament al negilor este folosirea laserului cu dioxid de carbon. Prin această metodă, negul este ars, iar vindecarea este rapidă. Intervenția cu laser se face numai la medicul dermatolog, sub anestezie. În cazul copiilor sunt folosite de asemenea unele tratamente neinvazive: creme contra verucilor”, spune medicul specialist.
Pentru tratamentul negilor există și unii plasturi îmbibați cu acid salicilic, care se aplică direct pe leziune.
De reținut: Tratamentul verucilor nu are întotdeauna succes, recidivele fiind des întâlnite. Pacientul trebuie să fie pregătit psihic pentru această eventualitate.
Negii sau verucile – tratamente naturiste
Pe lângă tratamentul medicamentos și/sau cauterizare (indiferent de modalitatea aleasă), există și o serie de remedii practicate din timpuri străvechi și recuperate în medicina naturistă actuală.
Iată câteva remedii tradiționale, cu rezultate demonstrate:
- aloe vera și bicarbonat de sodiu – se aplică pe neg o soluție cu bicarbonat de sodiu, se lasă să acționeze 10 minute și se așază deasupra o frunză de aloe vera proaspăt tăiată (cu partea umedă, din care curge seva); se leagă cu o fașă sau se prinde cu leucoplastic; procedura se repetă de câteva ore pe zi;
- rostopasca – se unge negul cu sucul pe care îl lasă planta proaspăt ruptă sau tăiată, tăind apoi negul cu o forfecuță, în straturi subțiri; se repetă timp de câteva zile operațiunea ungere, tăiere, până când negul scade în dimensiune, se cicatrizează și apoi dispare; se cere multă atenție, pentru a nu afecta și țesutul sănătos;
- usturoiul – se unge zilnic de mai multe ori negul cu sucul (zeama) de usturoi zdrobit, deoarece acesta are funcție antivirală și rolul de a dezinhiba creșterea celulor „greșite”; eventual, se pune o bucată de usturoi zdrobit pe neg și se leagă bine, lăsându-l să acționeze câteva ore, după care operațiunea se reia;
- uleiuri esențiale – de busuioc, de arbore de ceai, de pin, de lămâie, de isop, de cimbru, de tuia, de eucalipt – , cu care se ung zilnic, de mai multe ori, negii sau verucile.