Depresia, tulburarea psihică ce afectează inima

Unele persoane consideră depresia un moft și nu îi acordă mare atenție, infiderent dacă ele sau cei din jur sunt afectați. Abia când se agravează încep să realizeze că poate ar fi trebuit tratată încă de la primele simptome. Îngrijorător este că depresia este tulburarea psihică ce are efecte distructive și asupra sistemului cardiovascular.

“Primele simptome ale unei afecțiuni cardiovasculare sunt tulburările de somn, dificultățile de concentrare, scăderea apetitului, dar și stări de neliniște, presiune psihică, negativism, ceea ce înseamnă că există și tulburarea psihică, depresia. Aceste două probleme medicale –depresia și bolile cardiovasculare – se pot determina una pe cealaltă, indiferent care s-a instalat prima, iar abordarea terapeutică eficientă constă în tratament medicamentos și consiliere psihologică”, a declarat, pentru Ziar Medical, profdr. Mircea Cinteză, medic primar cardiologie, medic primar medicină internă, Doctor în Științe medicale, șef Secție Cardiologie I la Spitalul Universitar de Urgență București.

Depresivii, risc dublu de atac de cord

Cercetătorii canadieni, de la Universitatea Concordia, au realizat un studiu în urma căruia au concluzionat că persoanele depresive au risc dublu de a suferi un atac de cord, comparativ cu oamenii care nu au această problemă. Practic, inima depresivilor este pusă în pericol de stilul de viaţă dezechilibrat, pentru că majoritatea își caută alinarea în alimente nesănătoase, alcool sau fumat. În plus, depresivii, fiind lipsiți de energie și măcinați de gânduri pesimiste,  sunt sedentari.

Un alt studiu, al cercetătorilor de la Universitatea din Cardiff, a dovedit că cei care suferă de tulburarea psihică, depresia, generează o proastă oxigenare a inimii, pentru că au observat că, în cazul persoanelor depresive, apare constricţia vaselor de sânge, ceea ce duce la creşterea tensiunii arteriale, factor de risc cardiovascular important.

- Articolul continua mai jos-

Foamea alungă depresia

Când organismele noastre îşi dau seama că au nevoie de mai multe calorii, nivelurile hormonului numit „ghrelin“ încep să crească. Până acum, se ştia că acesta atrage după el senzaţia de foame, însă noile cercetări arată că procesul e doar un efect secundar al principalului său rol de a elibera stresul. Mai mult, cercetătorii americani susţin că după ce se elimină 10%  din masa corporală devenim fericiţi.

Ce alimente înving depresia, tulburarea psihică ce afectează inima

Multe alimente furnizează organismului un aminoacid – triptofan –  ce este precursorul serotoninei – hormonul fericirii. Prin urmare, aceste alimente ne ajută să învingem depresia, potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopshi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Drojdia de bere, peştele, ouăle şi alunele sunt alimente foarte  bogate în triptofan, deci alimente ce ne ajută să ieşim din stările depresive. „Depresia apare în general iarna, din cauza lipsei de lumină care afectează funcţia glandei epifize. De asemenea, lucrul prelungit în spaţii lipsite de lumina naturală poate induce depresia”, explică prof. Mencinicopschi.

Nucile caju au efect puternic antidepresiv. Acestea conţin circa 0,3-0,4 g tritpofan la 100 g. O cură durează 15 zile şi trebuie să consumaţi 50g/zi, cu puţină miere, la micul dejun sau la cină.

Citește și:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari