fbpx
Acasă Ştiri Medicale Depresia, tulburarea psihică ce afectează inima

Depresia, tulburarea psihică ce afectează inima

Unele persoane consideră depresia un moft și nu îi acordă mare atenție, infiderent dacă ele sau cei din jur sunt afectați. Abia când se agravează încep să realizeze că poate ar fi trebuit tratată încă de la primele simptome. Îngrijorător este că depresia este tulburarea psihică ce are efecte distructive și asupra sistemului cardiovascular.

“Primele simptome ale unei afecțiuni cardiovasculare sunt tulburările de somn, dificultățile de concentrare, scăderea apetitului, dar și stări de neliniște, presiune psihică, negativism, ceea ce înseamnă că există și tulburarea psihică, depresia. Aceste două probleme medicale –depresia și bolile cardiovasculare – se pot determina una pe cealaltă, indiferent care s-a instalat prima, iar abordarea terapeutică eficientă constă în tratament medicamentos și consiliere psihologică”, a declarat, pentru Ziar Medical, profdr. Mircea Cinteză, medic primar cardiologie, medic primar medicină internă, Doctor în Științe medicale, șef Secție Cardiologie I la Spitalul Universitar de Urgență București.

Depresivii, risc dublu de atac de cord

Cercetătorii canadieni, de la Universitatea Concordia, au realizat un studiu în urma căruia au concluzionat că persoanele depresive au risc dublu de a suferi un atac de cord, comparativ cu oamenii care nu au această problemă. Practic, inima depresivilor este pusă în pericol de stilul de viaţă dezechilibrat, pentru că majoritatea își caută alinarea în alimente nesănătoase, alcool sau fumat. În plus, depresivii, fiind lipsiți de energie și măcinați de gânduri pesimiste,  sunt sedentari.

Articolul continua mai jos

Un alt studiu, al cercetătorilor de la Universitatea din Cardiff, a dovedit că cei care suferă de tulburarea psihică, depresia, generează o proastă oxigenare a inimii, pentru că au observat că, în cazul persoanelor depresive, apare constricţia vaselor de sânge, ceea ce duce la creşterea tensiunii arteriale, factor de risc cardiovascular important.

Foamea alungă depresia

Când organismele noastre îşi dau seama că au nevoie de mai multe calorii, nivelurile hormonului numit „ghrelin“ încep să crească. Până acum, se ştia că acesta atrage după el senzaţia de foame, însă noile cercetări arată că procesul e doar un efect secundar al principalului său rol de a elibera stresul. Mai mult, cercetătorii americani susţin că după ce se elimină 10%  din masa corporală devenim fericiţi.

Ce alimente înving depresia, tulburarea psihică ce afectează inima

Multe alimente furnizează organismului un aminoacid – triptofan –  ce este precursorul serotoninei – hormonul fericirii. Prin urmare, aceste alimente ne ajută să învingem depresia, potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopshi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Drojdia de bere, peştele, ouăle şi alunele sunt alimente foarte  bogate în triptofan, deci alimente ce ne ajută să ieşim din stările depresive. „Depresia apare în general iarna, din cauza lipsei de lumină care afectează funcţia glandei epifize. De asemenea, lucrul prelungit în spaţii lipsite de lumina naturală poate induce depresia”, explică prof. Mencinicopschi.

Nucile caju au efect puternic antidepresiv. Acestea conţin circa 0,3-0,4 g tritpofan la 100 g. O cură durează 15 zile şi trebuie să consumaţi 50g/zi, cu puţină miere, la micul dejun sau la cină.

Citește și:

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Un cancer tipic masculin: cancerul de prostată – simptome, diagnostic, tratament

Diagnosticul de cancer îți schimbă iremediabil perspectiva asupra vieții. Dintr-o dată, lucrurile care ieri...

Adenopatiile cervicale – cauze, diagnostic și tratament

Adenopatiile reprezintă o creștere în dimensiune a ganglionilor limfatici. Ganglionii limfatici sunt elemente importante...

Sindromul ovarelor polichistice – Simptome, cauze, complicații, tratament

Ce este sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune comună care afectează funcția ovariană. Cele...

Vrei să ai o inimă sănătoasă? Află totul despre colesterol

Echilibrul, mereu sinonim cu sănătatea Colesterolul este o grăsime. Una specială pentru noi, oamenii. Din...

Epilarea cu laser – cea mai eficientă metodă de îndepărtare a părului corporal inestetic

Epilarea cu laser este cea mai eficientă metodă de îndepărtare a părului corporal inestetic,...

Cataracta – simptome și tratament

Cataracta este principala cauză de pierdere a vederii la adulţii cu vârstă de peste...