Alergia, pericolul nevăzut care te poate ucide în câteva minute

Uneori putem avea alergii, fără să știm, iar la un moment dat afecțiunea se declanșează ca din senin. În plus, nu este obligatoriu să se manifeste încă de la naștere. Alergiile pot apărea pe parcursul vieții și îmbracă forme nebănuite, greu de diagnosticat și, implicit, dificil de tratat. Ce trebuie reținut, însă, este că odată instalate, alergiile nu dispar întotdeauna de la sine, fără tratamentul adecvat.

“În afara alergiilor la praf, puf, polen, ouă, lapte, alune etc, care sunt printre cele mai comune și frecvente, există și alergii mai rare. Cine a fost deja diagnosticat și știe că suferă de o alergie alimentară trebuie să citească foarte atent etichetele tuturor produselor pe care le cumpără. Chiar și în cantitate mică, așa cum sunt alimentele pe a căror etichetă scrie “poate conține urme de ou, arahide etc”, alergenii pot face foarte mult rău, mergând până la temutul șoc anafilatic”, a declarat, pentru Ziar Medical, dr. Magdalena Iordan, medic de familie.

Anafilaxia, cea mai de temut complicație a alergiei

“După ingerarea sau contactul cu un alergen, reacțiile pot varia de crampe abdominale, stări de leșin, vărsături și până la șoc anafilatic. Anafilaxia este o reacție bruscă și violentă a organismului la factorii alergeni. Ea poate apărea aproape imediat, la doar câteva minute după contactul sau ingerarea alergenului.

În anafilaxie trebuie intervenit rapid pentru că se poate ajunge chiar la deces prin inflamarea căilor respiratorii și scăderea bruscă a tensiunii arteriale. Anafilaxia se poate instala și de la înțepătura unor insecte sau de la unele medicamente și este o reacție a sistemului imunitar sau de o altă cauză fără legătură cu sistemul imunitar. Practic, în anafilaxie se eliberează proteine din anumite tipuri de leucocite, iar aceste proteine declanșează sau agravează o reacție alergică”, explică dr. Iordan.

- Articolul continua mai jos-

Cele mai frecvente alergii

“Cele mai frecvente alergii sunt cele alimentare. Cu toții am auzit de alergie la alune , lactate, ouă etc. De aceea, persoanele alergice trebuie să fie atente și să evite toate alimentele care au în compoziție așa ceva sau chiar și derivate. În privința alergiilor la produse din lapte și la lapte, acestea se manifestă, în majoritatea cazurilor, încă din copilărie și, în timp, pe măsură ce organismul se dezvoltă, ele sunt depășite. Dacă totuși alergia la lactate persistă de-a lungul timpului și vorbim deja despre copii mari sau adulți, aceștia trebuie să fie foarte atenți pentru că proteinele din lapte pot fi prezente chiar și acolo unde nu te aștepți, cum ar fi, de exemplu, în unele conserve de ton.

Și alergicii la ouă trebuie să evite orice produs ce poate conține urme de ou și chiar și unele vaccinuri. Și alergia la soia este frecventă și parșivă pentru că urme de soia pot exista și în produse de panificație, conserve și carne procesată sau chipsuri”, spune medicul.

Teorie şocantă: Alergiile  ne protejează

O nouă ipoteză ştiinţifică publicată în revista „Nature” sugerează că alergiile au apărut pentru a ne proteja de efectele grave ale unor substanţe toxice din mediu. Mai mult cercetătorii susţin că alergiile nu sunt o  disfuncţie a sistemului imunitar, potrivit descopera.ro. Când inhalăm ceva ce n-ar trebui inhalat, explică imunobiologii, organismul nostru produce mucus, ne curge nasul, strănutăm, tuşim.

Când venim în atingere cu o substanţă dăunătoare, corpul semnalează, prin senzaţia de mâncărime a pielii, că trebuie să evităm substanţa respectivă sau să o îndepărtăm prin scărpinat. Când ingerăm o substanţă care ne-ar face rău, organismul încearcă să o elimine prin vărsături. În cele din urmă, dacă un individ constată că anumite locuri sau anumite împrejurări îi fac rău, le va evita pe viitor. Aşa a apărut ideea că alergiile ar putea fi, la origine, un fenomen „bun”, o adaptare menită să ne apere de efectele unor potenţiale toxine din mediu, precum veninul de şarpe sau substanţele otrăvitoare din ceea ce mâncăm.

Citește și:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari